Întâlnire a preoților de penitenciare la Sovata

Data: 19 Septembrie 2024

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea chestorului de poliție penitenciară, Dan Halchin, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în perioada 17-19 septembrie, s-a desfășurat, la Sovata, Convocarea anuală a preoților capelani de penitenciar din România. 

Întâlnirea a făcut parte din programul de pregătire continuă a personalului care activează în sistemul penitenciar românesc și se desfășoară în concordanță cu normele administrative în vigoare la nivelul Adminis­trației Naționale a Penitenciarelor.

Fiecare zi din cadrul convocării a fost împărțită în trei sesiuni de lucru, iar sesiunile au fost dedicate unor teme actuale din problematica pastorației în mediul penitenciar.

„Preoții capelani de penitenciar au beneficiat în prima zi a convocării de prezența comisarului șef de poliție penitenciară, doamna Cristina Manuela Cernat, directorul Direcției Reintegrare Socială din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, și de prezența părintelui consilier patriarhal Ciprian Ioniță, coordonatorul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române. În cuvântul de deschidere, doamna Cristina Manuela Cernat a subliniat importanța misiunii preotului în penitenciar, precum și importanța implicării preotului în proiectele social-filantropice desfășurate de sistemul penitenciar, în parteneriat cu Patriarhia Română, în beneficiul deținuților. La rândul său, părintele consilier patriarhal Ciprian Ioniță a transmis mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, ne-a transmis părintele Cristian Antonescu, coordonatorul preoților de penitenciar. 

În cadrul sesiunilor de lucru au fost abordate teme care vizează colaborarea dintre preoții capelani de penitenciar și sectoarele social-filantropice de la nivelul fiecărei eparhii, precum și cu protoieriile de care aparțin canonic-administrativ penitenciarele deservite de preoții capelani. De asemenea, au fost identificate modalități noi în ce privește desfășurarea pastoraţiei din mediul carceral.

În dimineața zilei de 19 septembrie, preoții capelani s-au unit în rugăciune, în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite, cu binecuvântarea Înalt­prea­sfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, la biserica Parohiei Sovata I, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. După oficierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșit un parastas pentru toți angajații din mediul penitenciar care au trecut la Domnul de-a lungul timpului, precum și pentru mărturisitorii din temniţele comuniste.

Ziua a continuat cu o conferință intitulată „Pastorația penitenciară”, susținută de părintele profesor dr. Mihai Himchinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. 

Convocarea anuală a preoților de penitenciar s-a încheiat în după-amiaza zilei de 19 septembrie, cu analiza propunerilor care au fost avansate în cadrul sesiunilor de lucru.