Întâlnire a preoţilor pensionari la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 11 Octombrie 2024

Protopopiatul Sibiu organizează în fiecare an, în preajma Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, marcată la 1 octombrie, o întâlnire a preoţilor pensionari şi a preoteselor. Întâlnirea din acest an a fost a 12‑a ediţie a manifestării prin care se aduce cinstire slujitorilor sfintelor altare şi familiilor acestora care şi‑au încetat activitatea în parohii.

Biserica „Înălțarea Domnului” din Sibiu a fost locul întâlnirii din acest an, iar preoţii slujitori la acest lăcaş de cult, pr. Vasile Popa, pr. Cristinel Husarciuc și pr. Nicolae Bobeș, i‑au întâmpinat pe oaspeţi şi au săvârșit într‑un sobor condus de protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coşa, o slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu, precum și un parastas pentru preoții și preotesele trecuţi în veșnicie, informează Mitropolia Ardealului.

Pr. protopop Ioan Coșa a apreciat slujirea de o viață a preoților, formarea duhovnicească pe care au dobândit‑o la Facultatea de Teologie de la Sibiu, dar și contribuția pe care au adus‑o la formarea noilor generații de preoți. Pr. Ioan Coşa le‑a mulțumit, de asemenea, pentru implicarea în ogorul Domnului, subliniind că un preot nu este de fapt niciodată pensionar ci, din momentul hirotoniei, preotul are această misiune sfântă de a‑L duce pe Hristos și lumina Evangheliei Lui pretutindeni, până la moarte.

Întâlnirea a continuat cu o agapă frăţească şi cu discuţii privind lucrarea preoţească şi dificultăţile misiunii pastorale în vremurile în care preoţii pensionari au activat în comunităţile încredinţate.