Întâlnire a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe din Europa

Un articol de: Marius Nedelcu - 24 Aprilie 2018

Reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice și ai Bisericilor Ortodoxe din Serbia, România, Cipru, Grecia, Polonia și Finlanda s-au întâlnit săptămâna trecută la sediul Mitropoliei ortodoxe grecești din Franța, la Paris. Întâlnirea a avut ca temă pregătirea Adunării Generale a Conferinței Bisericilor Europene (CEC), care se va desfășura între 31 mai - 7 iunie 2018, la Novi Sad în Serbia, fiind găzduită de Biserica Ortodoxă a Serbiei în colaborare cu unele Biserici Protestante din această țară.

Introducerea asupra temei generale a adunării de la Novi Sad, „Îmi veți fi Mie martori”, a fost făcută de IPS Părinte Emmanuel, Mitropolitul ortodox grec al Franței, vicepreședintele CEC, și de Catherina Tsavdaridou, membru în comitetul de organizare a adunării de la Novi Sad. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la această întâlnire pregătitoare de IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale.

Reprezentanții Bisericilor Ortodoxe din Europa au evidențiat importanța unei voci comune a Ortodoxiei din Europa care să fie auzită la Adunarea Generală CEC, pentru că Bisericile Ortodoxe constituie o pătrime din membrii CEC. Tematica avută în discuție a fost: refugiații și migranții; ecologia și schimbările climatice, probleme sociale, libertatea religioasă și a credinței, teme de bioetică.