Întâlnire de lucru a misionarilor protopopești din Arhiepiscopia Iașilor la Mănăstirea Putna

Un articol de: Pr. Mihai Zvorăşte - 26 Feb 2021

La Mănăstirea Putna, cu binecuvântarea Înalt­prea­sfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, misionarii pro­topopești din cele 13 protoierii ale Arhiepiscopiei Iașilor s-au întâlnit miercuri, 24 februarie, în ședință de lucru. După săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în biserica voievodală, lucrările s-au concentrat asupra temei „Aspecte misionare duhovnicești din slujirea preoților pe timp de pandemie”.

S-a arătat că, în contextul actual, sunt imperative asumarea și formarea unei conștiințe eclesiale conforme duhului Bisericii și fidele Sfintei Scripturi și Sfinților Părinți.

Asumarea conștiinței eclesiale în lucrarea misionară a Bisericii (cler și popor) presupune centralitatea Domnului Hristos, a Adevărului și a Vieții Care se întrupează concret în Persoana Fiului lui Dumnezeu și comunicată nouă în viața liturgică și sfințitoare a Bisericii.

De asemenea, s-a semnalat nevoia de participare la cercurile misionare care oferă prilejul de a încuraja și împrospăta râvna misionară, precum și de a organiza dialoguri duhovnicești care reprezintă un factor de stabilitate și încredere pentru credincioși.

La finalul întâlnirii, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, a adus alese mulțumiri Înaltprea­sfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea șederii noastre în dulcea Bucovină.