Întâlnire de suflet între credincioşii Parohiei Ortodoxe Holt şi persoane private de libertate
Joi, 27 octombrie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia Ortodoxă Holt, Protopopiatul Bacău, a fost gazda care a primit cu bucurie vizita a 15 persoane aflate în detenţie la Penitenciarul Bacău.
Activitatea se înscrie în cadrul Programului Social Eparhial „În temniţă am fost şi aţi venit la Mine“, una dintre iniţiativele Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului de a veni în întâmpinarea nevoilor sufleteşti ale celor întemniţaţi, cu scopul de a ajuta la inserţia socială a acestor persoane, prin intermediul comunităţilor parohiale.
Cele 15 deţinute au participat începând cu ora 10:00 la slujba Sfintei Liturghii, alături de credincioşii Parohiei Holt, având drept slujitori pe părintele paroh Adam Iulian, pr. Dăscălescu Valentin şi pr. Maşala Daniel de la Penitenciarul Bacău, după care a urmat servirea unei agape la casa praznicală.
În cadrul întâlnirii s-a vizionat un film ortodox şi s-au purtat discuţii pe tema vederii propriilor păcate, prin intermediul suferinţelor din viaţă, a lucrării Tainei Spovedaniei asupra
sufletului, a rugăciunilor şi a pocăinţei personale, subliniindu-se totodată acceptarea aproapelui şi nejudecarea păcatelor sale. Părintele Adam Iulian a remarcat faptul că sufletul are tendinţa de a vedea mai uşor păcatele celor din jur, uitând adesea de cele personale, fapt pentru care posturile din timpul unui an bisericesc au rolul de a atrage mereu atenţia asupra faptelor personale. Au fost menţionate o serie de pilde din Pateric, care au avut menirea de a sublinia pocăinţa personală faţă de păcatele săvârşite, care conduce la nejudecarea aproapelui şi iertarea păcatelor acestuia.
Părintele Maşala Daniel a adresat credincioşilor Parohiei Holt, prezenţi la agapa frăţească, îndemnul de a sprijini pe cei aflaţi în detenţie, de a se ruga pentru iertarea lor şi de a nu-i exclude sau marginaliza pe cei care au săvârşit fapte antisociale. Totodatã, părintele a făcut o paralelă între pocăinţa zilnică prin care trece un deţinut, dată de mustrările personale de conştiinţă, greutatea detenţiei, absenţa celor dragi etc., şi pocăinţa ocazională a unui credincios aflat în libertate, prilejuită de participarea la sfintele slujbe, spovedanii, rugăciuni sau necazuri. La finalul întâlnirii, un inimos ansamblu popular, format din copii ai comunităţii parohiale din Holt, a interpretat o serie de pricesne şi cântece populare, care au avut darul de a întregi atmosfera duhovnicească, precum şi prietenia de suflet creată prin intermediul acestei întâlniri.