Întâlnirea anuală a tinerilor din Săveni şi Roznov

Un articol de: Ziarul Lumina - 08 Iunie 2018

Care au fost valorile generaţiei care a înfăptuit Marea Unire, în ce context s-a împlinit aceasta, cine au fost personalităţile care au contribuit la realizarea acesteia, prin ce s-au caracterizat tinerii care au înfăptuit cel mai important eveniment din istoria românilor - au fost doar câteva din ideile discutate în cadrul întâlnirilor tinerilor din protopopiatele Săveni şi Roznov.

În zilele de 1 iunie, respectiv 2 iunie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, 130 de tineri din Protopopiatul Săveni şi 94 de tineri din Protopopiatul Roznov au ales să se regăsească la parohiile „Sfântul Mc. Gheorghe" - Săveni, respectiv „Sfântul Mc. Dimitrie" - Săvineşti II Colonie, la întâlnirea anuală a tinerilor din protopopiatul lor. Evenimentele au fost organizate de Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de misiune, în colaborare cu cele două protopopiate, iar tema întâlnirii a fost Unitatea - izvor de înţelepciune şi putere pentru tineri.

Care a fost motivaţia organizării unor asemenea întâlniri? De ce sunt bune astfel de întâlniri şi la ce folosesc ele tinerilor? Fiecare tânăr are o frumuseţe a sa specifică, dar are şi nevoile sale - de a comunica, de a ieşi din singurătate, de a-şi face prieteni, de a se întări în credinţă sau de a primi răspunsuri la întrebările sale. Din dorinţa de a răspunde acestor nevoi şi de a aminti tinerilor că sunt importanţi pentru Biserică, din nevoia de a afla care sunt frământările acestora şi cum poate Biserica prin slujitorii săi să răspundă acestor nevoi.

Prin Sfânta Liturghie, conferinţă şi sesiunile de lucru, organizatorii şi-au propus să îi pună în legătură pe tinerii prezenţi şi să le prezinte importanţa cunoaşterii trecutului istoric al neamului şi a roadelor unităţii în viaţa cotidiană. În acest sens, s-a făcut referire la unitatea de credinţă a românilor şi la unirea cu Mântuitorul Hristos prin Sfânta Euharistie. Prin conferinţa susţinută în cadrul celor două întâlniri, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, le-a prezentat tinerilor momentele şi etapele care au pregătit Marea Unire. A vorbit despre prima unire înfăptuită la 1601 de către Mihai Viteazul, a evidenţiat rolul pe care l-a avut Mica Unire din 1859 cu dubla alegere a lui Al. I. Cuza la Iaşi şi la Bucureşti. A povestit despre instaurarea regalităţii, despre dobândirea independenţei statului român, despre curajul soldaţilor noştri în Primul Război Mondial, despre înţelepciunea politicienilor de atunci şi despre rolul Bisericii în realizarea marelui ideal al românilor dintotdeauna: Unirea.

Dacă spectacolul din finalul întâlnirii de la Săveni a cuprins piese de teatru şi cântări patriotice şi de chitară pregătite de tinerii prezenţi la eveniment, întâlnirea tinerilor din Protopopiatul Roznov s-a încheiat cu un concert vocal şi instrumental al Ansamblului folcloric „Datina Străbună", coordonat de părintele Lucian Mocanaşu de la Parohia Neguleşti.

Nădăjduim că tinerii participanţi la aceste evenimente au plecat la parohiile şi familiile lor cu gândul că unitatea de credinţă şi de neam nu este numai un ideal realizat, ci un mod de trăire actual şi misionar.

(Pr. Constantin Macuc, protopop de Săveni, şi pr. Asandei Iulian, responsabil de activităţile cu tinerii din Protopopiatul Roznov)