Întâlnirea de lucru a preoţilor din Protopopiatul Ortodox Cluj II
Şedința de lucru a preoților ortodocși din municipiul Cluj-Napoca, care fac parte din Protopopiatul Ortodox Cluj II, a avut loc joi, 14 februarie, la Centrul Eparhial. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte de interes pentru preoțimea clujeană, atât din sectorul administrativ, cât și din cel pastoral, misionar-social și al activităților cu tinerii și copiii.
Întrunirea preoţilor din municipiul Cluj-Napoca a început cu săvârșirea slujbei de Te Deum în Paraclisul Seminarului Teologic. Apoi, în sala „Episcop Nicolae Ivan” de la Centrul Eparhial s-a desfășurat ședința, prezidată de protopopul Alexandru-Constantin Ciui. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte de interes pentru preoțimea clujeană, atât din sectorul administrativ, cât și din cel pastoral, misionar-social și al activităților cu tinerii și copiii. Astfel, s-au comunicat etapele și posibilitățile de organizare ale Concursului Național Cultural Artistic „Hristos, sufletul satului meu”, propus de Sectorul Teologic Educațional al Patriarhiei Române în contextul „Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”.
În parohiile din protopopiatul Cluj II, concursul se va desfășura în parteneriat cu școlile din municipiul Cluj-Napoca, în baza protocolului de colaborare dintre Patriarhia Română și Ministerul Educației Naționale, prin implicarea preoților și a profesorilor de religie și se adresează copiilor și adolescenților din grupurile catehetice de la parohii, precum și tuturor celorlalți tineri elevi clujeni.
Pentru organizarea concursului, joi, 21 februarie, la Centrul Eparhial va avea loc o întâlnire a tuturor preoților din Cluj-Napoca cu profesorii de religie precum și cu alte cadre didactice care doresc să se implice în această activitate.
De asemenea, în cadrul întâlnirii preoţilor clujeni au fost propuse și coordonatele după care parohiile din Protopopiatul Cluj-Napoca vor desfășura un proiect dedicat satului românesc, în parteneriat cu câteva dintre parohiile din mediul rural, pentru a pune în evidență valorile tradiționale care s-au mai păstrat în aceste comunități rurale.
Tot cu această ocazie s-a făcut și o analiză a proiectului „Donează o carte pentru copiii români din Diaspora”, proiect propus de Platforma Civică „Împreună” și Colegiul Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, al cărui partener a devenit și Protopopiatul Ortodox Cluj II, prin implicarea preoților și a credincioșilor clujeni. Proiectul este în desfășurare în toate parohiile din protopopiat și s-a adunat, până în prezent, un fond consistent de carte în limba română pentru copiii români din Italia.
Au mai fost analizate și anumite oportunități de a organiza o seamă de activități sociale la parohiile din oraș în funcție de nevoile credincioșilor parohieni, activități care vor completa la nivel parohial activitatea socială pe care Sectorul Misionar Social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului o desfășoară.
În final, a fost reafirmată necesitatea respectării programului liturgic al bisericilor în municipiul Cluj-Napoca, impunându-se ca bisericile să fie deschise pe parcursul întregii zile, de luni până duminică, pentru a fi la dispoziția tuturor credincioșilor. Următoarea ședință administrativă a preoților din Cluj-Napoca va avea loc în data 5 martie 2019, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.