Întâlnirea preoţilor militari, la Alba Iulia

Data: 07 Octombrie 2017

IPS Arhiepiscop Irineu a participat la Convocarea anuală de specialitate a preoţilor militari din Armata României, care s-a desfăşurat la Alba Iulia în perioada 2-5 octombrie. Programul întâlnirii a cuprins o serie de prelegeri cu o tematică specifică „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti” şi „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română, vizite în Cetatea Marii Uniri.

După oficierea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te-Deum în Catedrala Reîntregirii, participanţii s-au îndreptat spre sala de conferinţe a Căminului bisericesc „Peregrinus”, unde a avut loc întâlnirea din prima zi a manifestării.

Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, le-a adresat preoţilor militari un cuvânt de bun venit în Cetatea Marii Uniri, subliniind rolul pe care aceasta l-a avut în istoria poporului român, la Alba Iulia funcţionând, la un moment dat şi Episcopia Armatei Române. În continuare, ierarhul a remarcat responsabilitatea misiunii preoţilor militari şi importanţa ei în cadrul Armatei: „Preotul responsabil cu asistenţa religioasă în armată este dator să pună mereu în faţa militarilor chipul luminos al lui Hristos, modelul sublim de virtute, de credinţă, nădejde, iubire, curaj şi hărnicie. El este «Leul lui Iuda» (cf. Apoc. 5, 5), Cel mai viteaz între viteji, Eroul de pe Golgota, Biruitorul etern al iadului şi al morţii (…) Preotul responsabil cu asistenţa religioasă în armată mai este dator să se străduiască a transforma unitatea militară într-o şcoală a bărbăţiei, cinstei, demnităţii şi onoarei ostăşeşti, dar şi o şcoală a armoniei, unităţii şi fraternităţii în Hristos”.    

În cea de-a doua zi a Convocării anuale de specialitate a preoților militari din Armata României, clericii militari au săvârșit slujba parastasului pentru Episcopul General Militar Ioan Stroia, pentru preoții militari trecuți la cele veșnice, precum și pentru militarii căzuți pe câmpurile de luptă, prin lagăre sau prin închisori. În cadrul slujbei, părintele Constantin Bratu de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, din Alba Iulia, a vorbit despre realizările celui de-al doilea episcop al Armatei române: „A păstorit clerul militar timp de doisprezece ani, din 1925 până în 1937. Realizările sale sunt foarte importante, deoarece Preasfintițul este cel care a mutat sediul Episcopiei Militare din București la Alba Iulia, în Catedrala Încoronării, după ce Ministerul de Război a perfectat chestiuni de trecere a acestei Catedrale istorice în patrimoniul său. A sprijinit preoții militari pentru realizarea unor capele militare în principalele garnizoane militare, a efectuat sfințirea acestora și a sporit numărul preoților militari activi de regiment, asimilați gradului de căpitan, prin concursurile desfă­șurate în baza legii privitoare la organizarea clerului militar. Înmormântat în incinta Mănăstirii Hristos-Pantocrator, Preasfin­țitul Părinte Dr. Ioan Stroia reușește, ca la aproape o sută de ani de la instalarea sa în demnitatea de Episcop al Armatei, să îi strângă pe toți preoții militari români sub acoperământul ctitoriei sale”.

Programul convocării preoţilor militari la Alba Iulia a mai cuprins o serie de prelegeri susţinute de preoţii militari, cu o tematică specifică „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti” şi „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română, precum şi vizite în Cetatea Marii Uniri, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.