Întâlnirea responsabililor cu cateheza din Eparhia Buzăului și Vrancei

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 04 Noiembrie 2020

Cu binecuvântarea Înaltpreasfin­țitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, joi, 29 octombrie 2020, la Biblioteca „Ghenadie Episcopul” a Centrului eparhial din Buzău, a avut loc o întâlnire cu părinții protoierei și cu responsabilii cu activitatea catehetică de la nivelul celor șapte protopopiate ale Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Moderatorii evenimentului au fost pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilier eparhial la Sectorul cultural-educațional, și pr. Dan Necula, inspector de specialitate la Biroul catehizare, învățământ și activități cu tineretul din cadrul aceluiași sector.

Reuniunea a avut în vedere evidențierea stării de fapt a catehezei și a nivelului de catehizare în parohii, precum și găsirea celor mai potrivite soluții pentru derularea viitoarelor proiecte catehetice, ținând cont de contextul pandemic actual.

Ordinea de zi a cuprins o scurtă analiză a activității catehetice des­fășurate prin programele inițiate de Patriarhia Română - „Hristos îm­părtășit copiilor” și „Alege școa­la!” -, stabilindu-se ca, până la finalul lunii decembrie a acestui an, Concursul național catehetic „Iubirea lui Hristos în familia mea” să fie reluat și continuat la nivel de pro­toierie, urmând ca în luna ianuarie a anului 2021 să se organizeze faza pe eparhie.

Un alt punct pe ordinea de zi a fost acela al dezbaterii stadiului de implementare a programului catehetic „Sfintele Taine și ierurgiile în viața Bisericii”, în perioada 16 februarie - 6 septembrie 2020. Prin acest program s-a urmărit însușirea de către credincioși a principalelor aspecte biblice, canonice și liturgice ale fiecărei Sfinte Taine și ierurgii, dar și a unor îndrumări practice referitoare la administrarea lor.

Pentru perioada Postului Naște­rii Domnului din acest an a fost propus un nou proiect de catehizare, destinat atât tinerilor, cât și adul­ților, care va consta, pe de o parte, în prezentarea unor cateheze tematice, iar pe de altă parte, în derularea de activități on-line (recitarea de poezii și rugăciuni, proiecții de film, tururi virtuale ale unor obiective religioase, culturale etc.). Părintele inspector Dan Necula va monitoriza modul de desfășurare a proiectului în parohii, cu scopul eficientizării lucrării educativ-catehetice în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Întâlnirea a fost una fructuoasă, deoarece, până în acest moment, astfel de întrevederi de raportare și dezbatere nu au mai avut loc, constituind un bun prilej pentru cei prezenți de a-și exprima propriile experiențe și propuneri cu privire la catehizarea tinerilor și a adulților.