Întâlnirea tinerilor din Cercul pastoral Bocșa

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 20 Mai 2016

Marți, 17 mai, a avut loc la Berzovia, în Protopopiatul Reșița, o întâlnire de suflet la care au participat aproximativ 60 de copii și tineri, preoți și profesori de religie din cele 22 de parohii care fac parte din Cercul pastoral-misionar Bocșa. Întâlnirea a debutat cu slujba Acatistului Învierii Domnului în cadrul căreia tinerii au participat activ, citind fiecare câte o parte din condace și icoase.

Slujba a fost oficiată la Altarul de vară din curtea bisericii și, chiar dacă cerul era întunecat de nori, când tinerii, cu sufletele lor curate, au început rugăciunea, Dumnezeu a luminat cerul și norii s-au risipit, făcând loc soarelui. După momentele încărcate și luminate de profunzimea și frumusețea cuvintelor din Acatist, părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caranse­be­șului.

În partea a doua a întâlnirii, tinerii au fost împărțiți în 10 grupe de lucru, fiecare grup primind o temă pe baza căreia au purtat discuții și, mai apoi, au formulat concluzii pe care le-au prezentat tuturor celor prezenți. Temele dezbătute au fost de mare actualitate și interes pentru tinerii zilelor noastre: „Rolul și locul tinerilor în viața Bisericii”, „Facebook - un mijloc modern de propovăduire a credinței?”, „Riscul de a fi tânăr ortodox azi; între «rușinea» de a fi ortodox și curajul de a ne mărturisi credința”, „Fecioria - o virtute demodată?” sau „Divertisment creștin? Există distracție fără alcool, muzică și desfrânare?”. Au fost dezbătute, de asemenea, teme legate de rolul pe care îl au principalii factori care modelează dezvoltarea religios-morală a tinerilor: familia, școala, Biserica, anturajul și internetul, precum și modul cum aceștia pot influența apropierea de valorile morale ale tinerei generații.

„Ne-am bucurat că a rânduit Dumnezeu să putem fi împreună în rugăciune, dar și în comuniune cu tinerii noștri și ne-am bucurat să vedem interesul lor pentru a cunoaște și a-și însuși un alt stil de viață - unul moral și curat, o viață în Hristos, trăită în lumina Evangheliei. Pentru cei mai mulți dintre tinerii prezenți - în mare parte din mediul rural, acest gen de întâlnire a fost o noutate, pentru că, iată, tinda Bisericii a devenit loc de rugăciune, loc al învățării, al socializării și al comuniunii, alături de păstorii lor sufletești și de dascălii de la catedră”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, moderatorul întâlnirii.

La final, toți cei prezenți au participat la o agapă frățească, pregătită prin osteneala preoților implicați, în cadrul căreia tinerii creștini au socializat și s-au putut cunoaște mai bine.