Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din județul Bistrița-Năsăud

Data: 25 Iulie 2018

În cadrul activităților misionar-pastorale pentru educaţia şi viitorul tinerilor, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița și Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița, Năsăud și Beclean, organizează în Bistriţa, în data de 26 iulie, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din județul Bistrița-Năsăud”, sub genericul „Valori Creștine în An Centenar - Uniți în Credință”.

Organizatorii evenimentului au anun­țat că au pregătit un program pentru aproximativ 300 de tineri din județul Bistrița-Năsăud, program care include activități educative și culturale, grupate sub genericul Centenarului Marii Uniri.

„Am considerat că afirmațiile domnului președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, pot constitui un reper în sărbătoarea Anului Centenar. Domnia sa spunea că: «Centenarul Marii Uniri este un prilej de rememorare pentru că istoria întotdeauna face parte din viaţă. Istoria nu este trecut. Este viaţa noastră. Ar trebui ca la 100 de ani să ne adunăm energiile şi să învăţăm din exemplul marilor bărbaţi care au făcut Unirea, să construim şi noi ceva. Şi să creăm o generaţie de tineri care să ducă mai departe acel mesaj „România nu are 100 de ani”. România are 1000 de ani, dar noi avem 100 de ani de când ne-am strâns la un loc într-un stat. Şi un popor care are un stat, e un popor viabil, un popor energic un popor care îşi poate pregăti viitorul. Centenarul ar putea fi pentru noi, nu un prilej de a privi spre trecut, ci de a ne îndrepta cu încredere spre viitor»”, conform pr. Tudor Mudure, inspector de tineret pe județul Bistrița-Năsăud.

Programul întâlnirii începe de la ora 9.30, cu sosirea tinerilor participanți la Biserica de la Coroana, municipiul Bistrița. De la ora 10.00 se va intona Imnul Național, urmat de slujba de Te Deum în prezența Înaltprea­sfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Mara­mureșului și Sălajului și a oficialităților județene și locale.

De la ora 11.00 va avea loc conferința pe tema Centenarului Marii Uniri în Aula Extensiei Universității „Babeș-Bolyai” din Bistrița, susținută de către istoricul de artă, Vasile Duda. Începând cu ora 13.00 vor avea loc discuții / workshopuri, cu grupe formate din câte 18 persoane. Grupele vor fi coordonate de către un preot, profesor de istorie și de religie la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”. În cadrul acestei secțiuni tinerii participanți vor interacționa cu coordonatorii de grup și vor avea posibilitatea să-și exprime liber punctul de vedere în legătură cu promovarea valorilor creștine, conform pr. Tudor Mudure, inspector de tineret pe județul Bistrița-Năsăud.

După încheierea discuțiilor pe grupuri tinerii vor lua prânzul, iar de la ora 15.30 se vor prinde cu toții într-o Horă a Unirii.

Întâlnirea tinerilor din județul Bistrița-Năsăud va continua cu un spectacol folcloric și de muzică folk la Centrul Cultural Dacia, susținut de către Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” sub bagheta dirijorului Horațiu Cigu, Grupul vocal al Liceului de Muzică „Tudor Jarda”, coordonat de către prof. Cristina Bălan și Trupa Big City din Beclean. De la ora 20.00, tinerii vor avea posibilitatea să participe la Festivalul Internațional de Folclor „Nunta Zamfirei” (Folclorul românesc și folclorul etniilor din România, Ansamblul etniei grecești – Brașov, Ansamblul etniei maghiare – Voievodeni – Mureș,  Ansamblul etniei săsești - Bistrița, Ansamblul etniei ucrainene – Suceava, Ansamblul profesionist „Plăieșii” –  Republica Moldova, Ansamblul profesionist „Mureșul” Târgu-Mureș).

„Această întâlnire se înscrie în seria de manifestări dedicate «Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam» şi «Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918»”, după cum a menționat pr. Tudor Mudure, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.