Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Moldova 2018 s-a încheiat ieri la Iaşi
Cei aproape 2.000 de tineri prezenţi zilele acestea la Iaşi la prima ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Moldova şi-au luat la revedere de la oraşul celor şapte coline ieri după-amiază, 26 august, când a avut loc festivitatea de închidere ITOM 2018.
După-amiaza a început prin Concertul Unirii, în Grădina Palas. Tinerii s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a unor invitaţi speciali: Ansamblul Folcloric „Ştefan Vodă” din Republica Moldova, condus de maestrul Tudor Ungureanu, alături de Fetele din Botoşani, Dumitriţa Şiniţa şi Emanuel Băiceanu.
Festivitatea de închidere s-a desfăşurat tot în Grădina Palas din Iaşi. Iniţial, organizatorii au ţinut să mulţumească în mod deosebit celor 250 de voluntari, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil.
Apoi a luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: „Veţi pleca la casele voastre în speranţa că aici, la Iaşi, timp de trei zile, aţi trăit cu intensitate identitatea voastră de creştini ortodocşi şi de români trăitori pe ambele maluri ale Prutului. Prin gestul vostru aţi arătat că normalitatea nu poate fi asigurată decât fiind împreună cei care au pătimit de-a lungul vremii, fiind despărţiţi de stăpâni străini şi aspri. Eu cred un lucru şi v-aş ruga şi pe voi să meditaţi la acest gând, pe care şi eu l-am auzit de la cineva: privind la cele ce se întâmplă şi la noi, în România, şi în Republica Moldova, ne plângem foarte mult pentru că lucrurile nu merg bine. Şi printre alte pricini pentru care lucrurile nu merg bine, credem că pricina principală este dată de faptul că o ţară este împărţită în două. Şi nici basarabenilor, nici moldovenilor din dreapta Prutului şi românilor, în general, nu ne va fi foarte bine decât atunci când vom fi din nou împreună, în aceeaşi ţară. Să plecaţi, mai ales basarabenii, cu acest gând, şi să încercaţi fiecare să fiţi o făclie de ortodoxie şi de românism la Chişinău, la Bălţi, la Cahul, de ce nu, la Tiraspol şi în toate zonele locuite de români în stânga Prutului”.
Ulterior a fost rostită rugăciunea de binecuvântare şi călătorie.
ITOM s-a aflat anul acesta la prima ediţie şi s-a desfăşurat la Iaşi, între 24-26 august. Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Moldova 2018 a fost organizată de către Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Iaşi, şi Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iaşi.