Întâlnirea veteranilor de război hunedoreni

Un articol de: Diac. Cristian Ţuţuroi - 18 Feb 2016

Marți, 16 februarie, în sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara din Deva, în prezența Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a avut loc o întâlnire cu veteranii hunedoreni, membri ai Asociației Veteranilor de Război – filiala Hunedoara. Manifestarea orga­ni­zată de Episcopia Devei și Hune­doarei a fost prilejuită de îm­­pli­nirea a 100 de ani de la intra­rea Româ­niei în Marele Război, res­pectiv a 75 de ani de la intrarea țării în cea de-a doua conflagrație mondială. În deschiderea mani­festării, PS Episcop Guriea ținut un cuvânt de binecuvântare în care a evocat personalitatea deosebită a eroului și contribuția majoră a acestuia la unitatea și dezvoltarea societății. Cuvântul ierarhului a fost urmat de mai multe alocu­țiuni susținute de către re­pre­zentanți ai autorităților locale hunedorene.

Prof. dr. Remus Nică de la Facul­tatea de Istorie din cadrul Uni­ver­sității din București a susț­inut o conferință despre cel de-al Doilea Război Mondial.

La finalul manifestării dedicate veteranilor de război, PS Episcop Gurie a înmânat atât celor prezenți, cât și tuturor veteranilor de război aflați în evidența filialei Hunedoara a Asociației Veteranilor de Război din România, diplome de onoare pentru experiența lor eroică ntreprinsă pe câmpul de luptă în cea de-a doua conflagrație mondială.