Întâlniri ale tinerilor din Protopopiatul Zalău

Un articol de: Răzvan-Florin Ciule - 11 Aprilie 2016

În „Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”, în Episcopia Sălajului se desfăşoară, ca pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române, o serie de activități cu și pentru tineri. Sub coordonarea profesoarei Alina Blaj și a preoţilor Claudiu Nechita și Daniel Blaj, joi, 7 aprilie, a avut loc o întâlnire a tinerilor voluntari sălăjeni, în cadrul Protopopiatului Zalău.

Grupul „Tinerii în pragul vieții” al Asociației Filantropia „Porolissum” din cadrul Episcopiei Sălajului, a fost înființat în toamna anului 2014 și numără actualmente 25 de elevi care, prin activitățile lor, încearcă să își arate prețuirea față de natură, neam, credință și față de aproapele. Printre activitățile grupului se află şi o colaborare cu Centrul Social Multifuncțional nr. 1 Zalău, unde voluntarii oferă săptămânal meditații și sprijin micilor beneficiari. De asemenea, printre activităţile acestui grup se numără și proiectele „Tineri pentru tineri”, desfășurat în noiembrie 2014, și „Ecomărțișor”, desfăşurat în primăvara acestui an. Aceste proiecte dezvoltă abilități și competențe sociale precum solidaritatea, încrederea, spiritul civic și responsabilitatea socială.

„Prin implicarea în activități de voluntariat, tinerii devin conștienți de problemele din jurul lor, pe care poate că, în mod normal, nu le-ar observa. Ac­tivitățile de voluntariat le oferă posibilitatea de a cunoaște și de a ajuta copiii proveniți din familii defavorizate, copiii ins­titu­­ționalizați sau persoanele vârstnice. Prin aceste activități ei devin mai sensibili la nevoile comunității, își vor dezvolta abilitățile de comunicare și relaționare, își petrec timpul liber într-un mod formativ, prevenind, astfel, comportamentele de risc“, a declarat, prof. Alina Blaj, care, alături de pr. consilier Claudiu Nechita, coordonează grupul.

Pe lângă activitățile sociale și ecologice, tinerii organizează întâlniri care au loc în fiecare după-amiază de joi, prilej cu care sunt abordate teme legate de schimbările pe care doresc să le aducă în societate și în lume, autocunoaștere, dezvoltare personală și spirituală şi alte subiecte. La ultima întâlnire, aceştia au discutat despre „Ce înseamnă tinerețea”, despre drumul parcurs în viaţă, alături de Mântuitorul Iisus Hristos. Tinerii doresc să continue activitatea pe care o desfășoară, să ofere în continuare meditații copiilor nevoiași, să continue ecologizarea monumentelor istorice și vizitarea a cât mai multe locuri important, să continue discuțiile și întâlnirile.