Întâlnirile tinerilor ortodocşi din municipiul Baia Mare
Timp de mai multe duminici, în cadrul Protopopiatului Baia Mare se derulează proiectul „Întâlniri duhovniceşti cu tinerii din parohiile băimărene în Postul Mare”, cu genericul „Tinerii împreună pentru păstrarea unităţii de neam şi de credinţă”. În proiect sunt cuprinse mai multe parohii din municipiul Baia Mare, iar activitatea face parte din evenimentele „Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam” în Patriarhia Română.
În perioada Postului Mare, în parohiile din Baia Mare au loc mai multe întâlniri duminicale ale tinerilor ortodocşi, activităţi organizate de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Protopopiatul Baia Mare (ATOPBM), la iniţiativa pr. Bogdan Ciocotişan, paroh în Dumbrăviţa, preşedintele asociaţiei, cu susţinerea pr. Andrei Gavriş, preot misionar al Protopopiatului Baia Mare şi secretarul ATOPBM, şi Raluca Aim, elevă în clasa a XII-a, vicepreşedinte ATOPBM. La aceste întâlniri a mai fost prezent arhid. Alexandru Gaborean, inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Întâlnirea cu tinerii din Duminica Sfântului Ioan Scărarul a avut loc în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Baia Mare, unde este paroh Gavril Gavriş. Tinerii participanţi au discutat cu pr. Bogdan Ciocotişan despre comportamentul cotidian, despre rugăciunea de la biserică şi de acasă, despre comportamentul în societate. „Tinerii trebuie să aibă modele, iar modelul suprem de urmat este cel al Mântuitorului Iisus Hristos, la care se raportează orice creştin”, a spus părintele Andrei Gavriş, care a adăugat că „Biserica este cea care oferă modele ce au dăinuit mii de ani”.
În cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre sărbătoarea Centenarului Marii Uniri şi despre pelerinajul pe care tinerii din ATOPBM îl vor face la Catedrala Încoronării şi la Muzeul Unirii din Alba Iulia, oraşul Marii Uniri, în cursul acestui an.
Pr. Bogdan Ciocotişan a prezentat programul pentru acest an al activităţilor cu tinerii, iar arhid. Alexandru Gaborean s-a referit la beneficiile pe care tinerii le au prin aceste întâlniri, printre care şi taberele, şi a amintit că anul trecut peste 2.000 de tineri au fost prezenţi în cele 52 de tabere organizate în eparhie.