Intensificarea misiunii și a vieții bisericești românești din Italia

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 06 Feb 2020

La Centrul Mariapoli, din localitatea Castel Gandolfo, s-au desfășurat marți, 4 februarie, lucrările Adunării eparhiale și ale Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Întrunirea, desfăşurată sub președinția Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a punctat o dezvoltare a vieții bisericești românești din această țară prin creșterea numărului de parohii și al clericilor care slujesc parohiile românești, precum și prin înmulțirea numărului de botezuri și cununii la românii din Italia. 

La şedinţa din acest an au luat parte şi numeroşi invitaţi din parohiile eparhiei, numărul total al participanților ridicându-se la peste 950 de persoane, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it. Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum să­vârșită de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, la finalul căreia Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a adresat celor prezenți un cuvânt inaugural.

În continuare, academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a susținut prelegerea „Datina, moșia, familia, credința și patria”, cu acest prilej având loc şi lansarea cărţii „Identitatea românească”, a academicianului român. Apoi au avut loc lucrările Adunării eparhiale.

În raportul Adunării eparhiale privind activitatea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei din anul trecut sunt subliniate unele aspecte care dovedesc dezvoltarea misiunii ortodoxe și a vieții bisericești româ­nești în această țară. Astfel, în anul 2019 au fost înfiinţate 13 noi parohii, numărul unităţilor pastoral-misionare pentru românii ortodocşi din Italia (parohii, filii, mănăstiri şi schituri, centre pastorale şi paraclise eparhiale) ridicându-se la un total de 437, alte 14 parohii fiind în formare. De asemenea, pentru deservirea comunităţilor ortodoxe româneşti, au fost hirotoniţi în anul ce a trecut 15 preoţi şi 15 diaconi, numărul slujitorilor ridicându-se la 298. În ceea ce priveşte locaşurile sfinte, au fost sfinţite trei noi biserici, la alte 70 desfăşurându-se ample lucrări de amenajare şi renovare.

Totodată, numărul botezurilor şi al cununiilor a crescut, înregistrându-se 7.629 de botezuri şi 1.462 de cununii.

Activitatea filantropică a continuat şi anul trecut prin intermediul asociaţiilor şi centrelor de ajutorare a persoanelor defavorizate: bolnavi, săraci şi pribegi, orfani, văduve, prin ajutoare de bani, alimente, îmbrăcăminte, materiale de construcţie şi obiecte de uz casnic, depăşind valoarea de 1.300.000 euro.

Pentru anul 2020 s-a propus continuarea proiectelor începute în anii precedenți, precum și inițierea altora și formarea continuă a clerului; implicarea sistematică a familiilor preoţilor în slujirea socială, implicarea mai accentuată a mirenilor în viaţa social-filantropică a Bisericii şi încurajarea voluntariatului; intensificarea activității de cateheză în rândul copiilor, tinerilor și adulților; creșterea acti­vității social-filantropice pentru venirea în sprijinul săracilor, bolnavilor şi deţinuţilor; intensificarea solidarității și întrajutorării între parohiile mai mari și cele începătoare, aflate în zone defavorizate sau implicate în proiecte de con­strucție de biserică; continuarea proiectului de construcție a bisericii de lemn de la Centrul eparhial de lângă Roma.