Intervenții în peste 116 localități afectate de ploi și vânt

Data: 01 Octombrie 2024

Circulaţia oprită temporar pe un tronson de cale ferată, drumuri naționale și județene pe care s-a circulat cu dificultate, zeci de copaci căzuţi, case inundate şi peste 6.000 de persoane evacuate sau autoevacuate din cauza pericolului de inundaţii este bilanţul fenomenelor hidrometeorologice din ultimele zile, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Ieri-dimineață, din cauza vremii, aproape 28.000 de gospodării din sudul și estul țării nu aveau energie electrică.

Zonele din județul Galați care au fost duminică și luni dimi­neață sub incidența codului roşu de ploi şi inundaţii au trecut cu bine de pericol, datorită măsurilor de evacuare a populației din 25 de localități. „Au fost emise ordine de evacuare, în urma cărora 239 de persoane au fost evacuate şi relocate în spaţiile special amenajate de autorităţile locale. În urma informărilor din teren, efectuate de forţele de intervenţie şi autorităţile locale, alte 4.613 persoane care locuiesc în zone cu risc de inundaţii au ales să meargă la rude, astfel încât să fie în siguranţă”, a informat Prefectura Galaţi. Alte 300 de persoane au refuzat să-și părăsească locuințele, dar au fost în atenția echipelor de salvatori.

„În acest moment, situaţia este sub control. Am avut cod roşu la Galaţi şi au apărut încă trei coduri nowcasting la Bacău, Neamţ, Vrancea”, preciza ieri, potrivit Agerpres, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, la întrunirea Comandamentului pentru gestionarea efectelor inun­daţiilor. La ședință, premierul Marcel Ciolacu și ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, au mulţumit celor care au participat la efortul din aceste zile. 

La nivel național, 116 localităţi din 29 de judeţe şi Capitala au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice de duminică și luni dimineață, fiind evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localităţi din judeţele Argeş, Braşov, Galaţi şi Vaslui. 

Potrivit DSU, pompierii au intervenit pentru degajarea a 79 de copaci şi cinci stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule şi două imobile. O situaţie deosebită a avut loc în localitatea Ghidfălău, judeţul Covasna, unde pompierii militari au ajutat la salvarea a 11 persoane - opt adulţi şi trei minori - rămase blocate cu autoturismele pe un drum forestier.

Ieri, circulaţia maritimă şi fluvială era suspendată, iar manevrele în toate porturile erau oprite din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.

Pe de altă parte, autoritățile rămân în alertă în sudul țării unde este așteptată intrarea în țară a viiturii de pe Dunăre. Potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, vârful viiturii se va atinge în zilele de 2 şi 3 octombrie, iar debitul total al fluviului va fi de circa 9.500 mc/s, o „valoare ges­tionabilă”. (C. Z.)