Interzicerea unor culturi, doar cu acordul fermierilor

Un articol de: Silviu Dascălu - 02 Aprilie 2008

Decizia de interzicere a culturilor de plante modificate genetic ar trebui luată numai cu acordul fermierilor, potrivit preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Marcel Cucu. LAPAR solicită ministrului mediului, Atilla Korodi, o consultare a fermierilor pe acest subiect înainte de a promova un act normativ de interzicere a acestor culturi, se arată în comunicatul LAPAR. „Această luare de poziţie publică a apărut în urma unor dezbateri, pe această temă, organizate de Green Peace şi finalizate prin decizia dvs de a promova un act normativ de interzicere a acestor culturi. Apreciem ca surprinzătoare această decizie, fără consultarea producătorilor agricoli, cei ce vor fi afectaţi direct, de o asemenea măsură, cu efecte majore în domeniul economic al României“, potrivit comunicatului.

Preşedintele LAPAR a menţionat că, în 2006, Ministerul Mediului a anunţat Uniunea Europeană că va renunţa voluntar la cultivarea soiei modificate genetic, fără a avea un temei ştiinţific determinat, aceasta fiind „o cultură fără nici un impact asupra sănătăţii umane, dar cu un impact economic major asupra producătorilor agricoli din România şi implicit asupra economiei naţionale“. LAPAR precizează că, în timp ce agricultorilor români li s-a interzis cultivarea soiei modificate genetic, o cultură puternic implementată în România, în Europa se consuma zeci de milioane de tone din acest produs, importat din ţări extracomunitare. De asemenea, LAPAR solicită actualului ministru al Mediului organizarea unei conferinţe cu un caracter naţional, de dezbatere ştiinţifică şi economică a acestei activităţi, iar aceste decizii să fie anulate, în mod public, până la desfăşurarea acestei reuniuni. Suprafaţa cultivată la nivel mondial cu culturi modificate genetic a înregistrat, în 2006, o creştere cu 12 milioane ha faţă de 2005 (plus 13%), până la un nivel de 102 milioane de hectare, Statele Unite ale Americii fiind lider în acest domeniu, cu mai mult de jumătate din totalul suprafeţei - 54,4 milioane ha. În 2006, 22 de ţări au adoptat culturile biotehnologice în agricultură, rezistente la dăunători sau la schimbările climatice, cu precădere porumb, soia şi orez, alte 29 acceptând să importe alimente sau furaje modificate genetic.