Întrunire a preoților și profesorilor de religie
Ultimul cerc pastoral-misionar, organizat de către Episcopia Caransebeșului anul acesta, s-a desfășurat joi, 12 noiembrie, în Parohia Zorlențu Mare, Protopopiatul Caransebeș. Întruniți în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”, preoții din Cercul pastoral-misionar Caransebeș Vest au săvârșit Sfânta Liturghie, la finalul căreia au fost pomeniți și clericii trecuți la Domnul din parohiile aparținătoare cercului.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Alin Şendroni din Parohia Apadia a susținut o predică la Duminica a 25-a după Rusalii, iar părintele Adrian Murariu de la Parohia Zorlenţu Mare a prezentat o cateheză cu tema „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur - marele păstor de suflete al Bisericii”. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la această întrunire a fost prezent părintele Daniel Alic, consilier cultural, care a prezidat conferința din cea de-a doua parte, la care au fost prezenți și profesorii de religie ai școlilor aparținătoare cercului, precum și stareţa şi duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” Brebu. În deschiderea conferinței, părintele Petru Damian de la Parohia Păltiniş a susținut o meditaţie biblică pe baza textului scripturistic „Luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu Însuşi sângele Său” (Fapte 20, 28). Conferința propriu-zisă a avut ca temă „Parohia ortodoxă română în lumina legislaţiei bisericeşti şi civile, de-a lungul timpului şi astăzi”, pe marginea căreia au fost susținute trei referate. În continuare, preoții și profesorii de religie au avut posibilitatea să dezbată problemele pastorale din unitățile parohiale, respectiv din unitățile de învățământ.
„Cu ziua de astăzi prin slujirea și misiunea Cercului pastoral-misionar Caransebeș Vest s-a împlinit șirul celor 19 activități pregătite și programate de Centrul eparhial, care credem că vor avea urmări pozitive în rândul clericilor, monahilor și profesorilor de religie din episcopia noastră. Prin adunarea laolaltă a acestora s-au înfăptuit deopotrivă și o sinaxă a clericilor, dar și forma cea mai înaltă de comuniune din viața aceasta, adică împărtășirea din același Potir, din Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe Cel care Îl slujim și Îl propovăduim. Prin pomenirea clericilor trecuți la Domnul s-a înfăptuit nu numai o datorie preoțească, ci și o legătură cu tradiția bisericii locale, o tradiție puternică și veche, dar și ancorată în Sfânta Tradiție a Bisericii noastre”, a subliniat părintele consilier Daniel Alic.