Întrunirea cercurilor pastorale din Protopopiatul Cluj II
În zilele de miercuri 27 iunie și joi, 28 iunie, în Protopopiatul Ortodox Român Cluj II, cel de care aparțin parohiile din municipiul Cluj-Napoca, au avut loc întrunirile celor trei cercuri pastorale. Discuțiile au avut ca temă generală activitățile sociale la nivel parohial și în special cele destinate copiilor și tinerilor, precum și alte teme.
Activitățile s-au desfășurat în trei locuri diferite din protopopiat. Astfel, cercul pastoral I, coordonat de părintele Horea Petrea și-a desfășurat activitatea la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, județul Cluj.
Discuțiile din cadrul cercului au avut ca temă generală activitățile sociale la nivel parohial și în special cele destinate îngrijirii copiilor aflați în situații de dificultate. În acest sens, au fost expuse proiecte de activități sociale ocazionale sau de lungă durată pe care unele dintre parohii le desfășoară. De asemenea, preoții participanți au vizitat așezământul pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare” care se dezvoltă pe lângă Mănăstirea Florești sub coordonarea părintelui duhovnic Visarion Pașca și a unei echipe de voluntari.
Întrunirea de lucru a cercului pastoral II s-a desfășurat la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din cartierul clujean Dâmbul Rotund. Preoții din acest cerc au fost preocupați, în cadrul întâlnirii, de aspecte care țin de misiunea Bisericii și a preotului în mod special.
Prima parte a întâlnirii a fost moderată de coordonatorul cercului, părintele Dorel Gălan și a avut ca temă „Managementul reputației Bisericii, formă a mărturiei creștine” în cadrul căreia participanții s-au familiarizat cu termenul „reputație”, înțeleasă ca imagine pe care Biserica o înfățișează în societate și care se consolidează prin mărturia ei și prin atitudinea membrilor ei, cler și popor.
În cea de-a doua parte, părintele Mihai Pop, slujitor al bisericii care a găzduit evenimentul, a evidențiat necesitatea unității membrilor Bisericii, cler și popor, vorbind atât despre modalitățile de realizare a unității, cât și despre elementele care produc dezbinare.
De asemenea, cu această ocazie, preoții prezenți au vizitat și centrul catehetic al parohiei, locul unde se desfășoară activitățile cu tinerii și copiii.
Cercul pastoral III, coordonat de părintele Ioan Turc, s-a întrunit la Biserica „Înălțarea Domnului” din zona centrală a orașului. Tema dezbătută în cadrul cercului a vizat relația tinerilor cu Biserica. Moderatorul întâlnirii a fost părintele Adrian Petrescu, secretarul Protopopiatului Cluj II.
Părintele a evidențiat aspectele pozitive ale implicării tinerilor în viața bisericii, dar a ridicat și câteva semne de întrebare cu privire la comportamentul unei părți a generației tinere, care nu este receptivă la deschiderea pe care Biserica o arată față de ei prin programele pentru tineri și prin tot programul duhovnicesc cu care vine în întâmpinarea acestora.
Un alt punct pe ordinea de zi a întrunirilor preoților clujeni a fost desemnarea responsabililor activităților cu tinerii la nivelul cercurilor preoțești. Astfel, în cadrul cercului I a fost ales părintele Emanuel Cășvean, preot slujitor la Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” din cartierul Mănăștur, la cercul II a fost responsabilizat părintele Adrian Medan, preot slujitor la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Grigorescu, iar la cercul III a fost desemnat părintele Iliuță Popa de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” din cartierul clujean Bună Ziua.
Activitatea cercurilor pastorale la nivelul municipiului Cluj-Napoca se desfășoară trimestrial. Întrunirile au ca principal obiectiv dinamizarea misiunii preoțești și sunt coordonate de protopopul Alexandru-Constantin Ciui împreună cu cei trei preoți coordonatori, Horea Petrea, Dorel Gălan și Ioan Turc, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.