Întrunirea organismelor bisericești românești din Australia

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 06 Feb 2019

Vineri, 1 februarie, la Melbourne a avut loc ședința Consiliului eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande, în cadrul căreia au fost prezentate și aprobate rapoartele de activitate din anul 2018. Evenimentul a fost precedat de slujba Vecerniei cu Litie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande.

A doua zi, la sărbatoarea Întâmpinării Domnului, după slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Părinte Mihail, a avut loc ședința Adunării eparhiale, în două sesiuni. În prima sesiune specială a fost amendat Statutul pentru organizarea și funcționarea Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande în conformitate cu legis­lația în vigoare. În cea de-a doua sesiune au fost prezentate și aprobate rapoartele de activitate ale eparhiei, care au sintetizat activitatea pastoral-misionară, administrativ-gospodărească, liturgică, economică și social-filantropică.

După momentele liturgice de sâmbătă seara și duminică dimineața au fost prezentate subiecte din tematica Anului omagial al satului românesc (al preo­ților, învățătorilor și primarilor gospodari) și a Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bise­ricești. „În activitatea pas­toral-mi­sionară, administrativă și social-filantropică din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande, pe parcursul anului 2018, împreună cu preoții eparhiei am pus accentul pe continuarea eforturilor în vederea unității din comu­nitățile parohiale și pe întărirea legăturilor dintre Centrul eparhial și parohiile românești. Preoții sunt primiți la Centrul eparhial atunci când au probleme de rezolvat, participă la ședințele Consiliului eparhial și Adunării eparhiale, iar ierarhul ajunge în mijlocul comunităților parohiale în zile de sărbători, aniversări sau comemorări festive. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru ajutorul pe care ni l-a dat în cursul anului 2018, când am încheiat lucrări de restaurare și de reparații începute îndată după înființarea episcopiei: la Catedrala Episcopală «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», la Biserica «Sfânta Maria» și la Biserica «Sfinții Martiri Brâncoveni», încununate cu slujba de sfințire după rânduiala ortodoxă. De asemenea, anul trecut a fost așezată piatra de temelie la Biserica «Sfântul Apostol Toma», cea de-a doua parohie din Melbourne, și sperăm ca în anul 2019 să ridicăm biserica după proiectul aprobat”, ne-a declarat Preasfințitul Părinte Episcop Mihail.

După agapa frățească de duminică, preoții și reprezentanţii parohiilor, membri ai Adunării eparhiale, s-au întors în comu­nitățile din Australia şi din Noua Zeelandă, unde își desfă­șoară activitatea duhovnicească.