Întrunirea preoților și profesorilor de religie

Un articol de: Ziarul Lumina - 13 Iunie 2015

În prima săptămână a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Parohia Broșteni din Protopopiatul Reșița a fost gazda Cercului pastoral-misionar Oravița-Anina. Cu acest prilej, joi, 11 iunie, preoții aparținători acestui cerc au săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”, precum și slujba Parastasului pentru preoții slujitori trecuți la Domnul din parohiile care sunt în cadrul cercului pastoral-misionar.

În prezența Preasfin­ți­tului Părinte Lucian, Episcopul Caran­se­be­șului, au fost susținute o predică la Duminica a 2-a după Rusalii de către părintele Dorin Lucian Lăpuşnianu de la Parohia Broşteni și o cateheză cu tema „Sfânta Taină a Botezului” de către părintele Nichy Gheorghe de la Parohia Agadici. Partea a doua a zilei i-a reunit atât pe preoții parohi, cât și pe profesorii de religie din arealul cercului. În deschiderea întâlnirii a fost prezentată o medi­ta­ție biblică: „Şi aceasta este vestirea pe care am auzit-o de la El şi v-o vestim: că Dumnezeu este lumină şi nici un întuneric nu este întru El” (I In. 1, 5), susţinută de părintele Gelu-Petru Moldovan de la  Parohia „Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul”-Oraviţa Română. În continuare, părintele Horia Mailat de la Parohia „Sfânta Treime” Anina a sus­ținut un referat cu tema „Mărturii biblice şi patristice despre primele forme de organizare a comunităţilor şi parohiilor creştine”. „Am punctat și Anul comemorativ al marilor păstorilor de suflete, cu slujba de pomenire pentru preoții care au slujit în parohiile din cadrul cercului pastoral-misionar, pentru că fiecare preot care și-a făcut slujba deplin a devenit un mare păstor de suflete. Îl avem în această zonă a Oraviței ca mare păstor de suflete pe Sfântul Andrei Șaguna, care a vizitat aceste parohii și care este pictat în majoritatea tronurilor arhierești, mai ales că zona aceasta se află în imediata apropiere a cetății Vâr­șe­țului. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că am ajuns la concluzii și hotărâri care vor îm­bunătăți atât viața bisericească, cât și viața pastoral-misionară. De asemenea, i-am impulsionat și pe profesorii de religie pentru a continua  de la catedră misiunea și propovăduirea Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Întâlnirea s-a încheiat cu dezbaterea problemelor pastorale din unităţile parohiale ale Centrului pastoral-misionar Oraviţa-Anina și a colaborării cu profesorii de religie şi cu instituţiile de învăţământ, în vederea dezvoltării de noi parteneriate pentru folosul spiritual-educațional al copiilor, precum și al comunității de credincioși. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)