Invenţii universitare cu aplicare în tratarea cancerului

Data: 23 Decembrie 2022

Salonul internaţional de inventică InventCor 2022, care a avut loc la Deva, în perioada 15-17 decembrie, şi-a desemnat marii câştigători. Două proiecte cu aplicabilitate în tratamentul afecţiunilor oncologice au fost recompensate cu Marele Premiu: un proiect al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, care propune utilizarea unui anumit tip de nanoparticule în procedurile de tratament pentru cancerul colorectal, fără efectele negative date de chimioterapie, şi o invenţie dezvoltată de Universitatea Politehnica Bucureşti, care se referă la un procedeu de obţinere a unui biosenzor ce poate fi utilizat pentru diagnosticarea rapidă a cancerului hepatic.

Un premiu special a fost acordat elevei Zainab Arzouni, care învaţă la Liceul public Shohour din Liban şi care a lansat proiectul intitulat „Climate Change Curb”, având ca scop protejarea mediului şi reducerea încălzirii globale. „Eleva a lansat un proiect pentru reducerea încălzirii globale.

Practic, tânăra a plantat un copac, iar printr-un grup creat pe reţelele sociale şi-a îndemnat prietenii să facă la fel. Exemplul a fost preluat şi dat mai departe de către prietenii ei, reuşind să creeze astfel un curent favorabil în dezvoltarea acestei iniţiative. Tinerii au fost implicaţi astfel în eforturile de protejare a mediului, fiind un exemplu pentru adulţi”, a explicat, pentru Agerpres, preşedintele Salonului, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.

Salonul internaţional de inventică InventCor 2022 s-a desfăşurat în sistem online şi a reunit peste 300 de invenţii, inovaţii şi proiecte de cercetare din 21 de ţări ale lumii. (O. N.)