Investiţiile în sere şi solarii sunt vitale pentru legumicultori
Legumicultorii din judeţul Maramureş investesc anual zeci de mii de lei în sere şi solarii pentru a-şi putea asigura recolta anului următor. Fără o investiţie solidă, legumicultura nu are nici o şansă, spune vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Daniel Tinc, care dă exemplul unui fermier din satul maramureşean Cerneşti, care a cheltuit 1,2 milioane de dolari pentru o seră modernă.
„Serele, dar şi solariile sunt cele mai importante în domeniu pentru a putea aduce pe piaţă primele legume de sezon. Fără o investiţie solidă, legumicultura nu are nici o şansă. Anual, estimăm, doar din partea membrilor asociaţi, sunt realizate investiţii ce depăşesc 150.000 de lei, însă mai există şi investiţii individuale efectuate de fermieri care nu sunt parte din asociaţie. (...) Din păcate, prea puţini sunt fermierii care îşi pot permite să investească într-o seră de mare capacitate. Avem un singur caz al unui fermier din satul Cerneşti care, împreună cu familia sa, a investit 1,2 milioane de dolari într-o seră modernă. Maramureşul a deţinut în urmă cu 30 de ani o mică reţea de sere, dar acestea au fost abandonate şi au intrat în paragină odată cu desfiinţarea fostului Gostat“, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Daniel Tinc.
Potrivit acestuia, fermierii, mai ales cei aflaţi la început de drum, preferă solariile pentru că sunt mai accesibile ca preţ.
„Un solar mic poate începe de la 2.000 de lei, cu întreg kitul livrat de producător. Există solarii pe diferite dimensiuni, şi fireşte costul urcă în funcţie de mărimea aleasă, (...) dar e un foarte mare avantaj pentru cei care se află la început de drum în legumicultură şi doresc să experimenteze“, a precizat Daniel Tinc.
În context, directorul Agrocentrum Maramureş, Mirela Vereş, a susţinut că interesul pentru produsele de grădină a crescut simţitor în ultimii ani.
„Avem numeroşi legumicultori care livrează o mare parte din recolta anuală doar spre lanţurile locale de restaurante şi pensiuni rurale sau urbane, dar şi legumicultori care desfac producţia pe piaţa liberă sau organizată şi mai puţini prin magazinele de legume-fructe. Interesul pentru produsele locale de grădină a crescut simţitor în ultimii ani, iar administraţia municipiului Baia Mare a creat mereu facilităţi pentru fermieri, încurajându-i să-şi vândă recolta în nume propriu şi mai puţin unor intermediari. Constat, de la un an la altul, că legumicultura Maramureşului revine încet la forţa din anii ‘90“, a declarat Mirela Vereş.
De asemenea, directorul Direcţiei Judeţene Agricole, Virgil Ţânţaş, a precizat că legumicultorii sunt cei mai activi investitori din domeniul agricol, fiind urmaţi de cei din zootehnie, pomicultură şi turism rural.