Invitaţi din străinătate la Consfătuirea catehetică anuală din Arhiepiscopia Iaşilor
Casa „Ierusalim-Hozeva“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a găzduit, în perioada 1-4 octombrie, lucrările Consfătuirii catehetice anuale din Arhiepiscopia Iaşilor. Organizată pentru al patrulea an consecutiv, întâlnirea a reunit preoţii responsabili cu catehizarea din cele 13 protopopiate ale Eparhiei Iaşilor, sub coordonarea pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză. Consfătuirea catehetică din acest an s-a bucurat şi de prezenţa unor invitaţi din diaspora, care au prezentat, în cadrul unui schimb de experienţă, activităţile catehetice desfăşurate în parohiile din Episcopia Italiei.
Printre obiectivele Consfătuirii s-au numărat Programa catehetică 2018, definitivarea criteriilor de evaluare a activităţilor catehetice şi stabilirea activităţilor Biroului de catehizare pentru anul următor. Totodată, a fost analizat anul 2017 din perspectiva realizărilor şi neîmplinirilor şi au fost supuse aprobării unele proiecte noi, după cum ne-a declarat pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză: „Consfătuirea a venit să încununeze activitatea noastră de până acum şi, totodată, să proiecteze noi direcţii catehetice. A fost o întâlnire concentrată, pe parcursul a patru zile, cu implicarea totală a preoţilor responsabili de catehizarea din protopopiatele Arhiepiscopiei Iaşilor. Ediţia de anul acesta şi-a propus, pornind de la o analiză foarte atentă şi foarte realistă a proiectelor şi a activităţilor catehetice din anul 2017 desfăşurate până în prezent şi pornind de la împlinirile care trebuie păstrate şi adâncite şi mai ales de la neîmpliniri, să găsească soluţii pentru activităţile viitoare şi să creioneze o viziune de ansamblu asupra a ceea ce va înseamna activitatea catehetică în anul 2018“.
Consfătuirea catehetică din acest an s-a bucurat şi de prezenţa unor invitaţi din diaspora, care au prezentat, în cadrul unui schimb de experienţă, activităţile catehetice desfăşurate în parohiile din Episcopia Italiei.
„În cele mai multe dintre parohiile Episcopiei Italiei, activităţile catehetice şi cele culturale sunt dezvoltate şi sunt pregătite la finalul sfintelor slujbe, pentru că majoritatea parohiilor nu beneficiază de un spaţiu aparte, nici măcar de o sală în care să se desfăşoare aceste activităţi. Avem în vedere aceste condiţii, noi am încercat să dezvoltăm un fel de «Şcoală românească», după cum i-am spus la început; acum ne gândim la un proiect puţin mai amplu, pe care, cel puţin pentru moment, îl numim «Şcoală - suflet românesc». În cadrul acestei şcoli, se vor desfăşura lecţii care vor aduce tinerilor şi copiilor din episcopia noastră cunoştinţe atât catehetice, cât şi culturale, de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Încercăm să învăţăm de la părinţii din Arhiepiscopia Iaşilor, care, după cum am observat, au o experienţă vastă şi sunt foarte bine organizaţi şi foarte bine structuraţi pentru activitatea catehetică. Încercăm să aducem şi noi din experienţa cumulată în diaspora, pentru că acolo există un alt specific şi lucrurile stau altfel acolo, nu mai rău, ci altfel. Cred că împreună, cu ajutorul lui Dumnezeu, avem de învăţat multe unii de la alţii“, ne-a declarat părintele Trandafir Vid, paroh al Bisericii „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca“ din Bologna şi consilier cultural al Episcopiei Italiei.
„Ideea a fi prezenţi în aceste zile la Consfătuirea catehetică a Arhiepiscopiei Iaşilor s-a născut cu un an în urmă, când ne-am întâlnit, la Congresul pentru cateheză «Hristos împărtăşit copiilor», cu părintele inspector Bogdan Racu. De atunci s-a înfiripat o dorinţă de a colabora, de a desfăşura proiecte comune împreună. Mă bucur foarte mult că am pus acest început în România, după ce ne-am întâlnit anterior şi în Italia. Suntem dornici de a învăţa şi suntem dornici să vedem cum se desfăşoară activitatea catehetică în ţară, pentru a implementa aceste proiecte şi în diaspora, în sprijinul românilor care ajung acolo. În Arhiepiscopia Iaşilor am găsit o foarte mare şi frumoasă lucrare catehetică şi de aceea suntem dornici şi însetaţi de a prelua din modul de lucru. Sunt foarte multe temele pe care le ducem acasă şi ne bucurăm că am fost invitaţi“, a adăugat părintele Gelu Valentin Porumb, paroh la Biserica „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“ din Romano di Lombardia şi consilier al Departamentului pentru Cateheză al Episcopiei Italiei.
Întrunirea s-a încheiat cu slujirea în sobor a Sfintei Liturghii şi cu vizitarea unor mănăstiri din împrejurimi.