Ioan Piuariu-Molnar a fost comemorat la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 02 Noiembrie 2015

La Biserica „Buna Vestire” din Sibiu au avut loc sâmbătă, 31 octombrie, mai multe manifestări comemorative, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la trecerea la cele veşnice a medicului oftalmolog şi filologului Ioan Piuariu Molnar (1749-1815). Alături de acesta au fost omagiate şi alte personalităţi din Transilvania care sunt înmormântate în cimitirul bisericii.

Evenimentul comemorativ a fost organizat de Arhiepiscopia Sibiului, Biserica „Buna Vestire”, Primăria comunei Sadu, judeţul Sibiu şi Asociaţiunea „ASTRA” din Sibiu. La manifestări au fost prezenţi pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, primarul comunei Sadu, Valentin Dumitru Ivan, preşedintele ASTRA, prof. univ. dr. Dumitru Acu, numeroşi credincioşi din Sibiu şi Sadu, localitatea natală a lui Ioan Piuariu-Molnar.

Slujba de pomenire a marelui medic şi filolog şi a altor mari personalităţi din Transilvania a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Ierarhul a vorbit despre datoria de a-i cinsti pe înaintaşi, precum şi de a omagia marile personalităţi ale Bisericii şi neamului românesc.

„În acest cimitir sunt înmormântate foarte multe personalităţi ale vieţii spirituale, bisericeşti, religioase şi culturale din neamul nostru. Ne bucurăm foarte mult de această iniţiativă, de această conlucrare între biserica de aici, prin părintele Constantin Mitea, Asociaţiunea «ASTRA», prin domnul Dumitru Acu, şi primăria comunei Sadu, prin domnul primar Valentin Dumitru Ivan. Facem pomenirea unei personalităţi de la a cărei trecere la Domnul s-au împlinit 200 de ani”, a spus ierarhul.

Primul român profesor de medicină

Despre viaţa lui Ioan Piuariu-Molnar, activitatea sa ştiinţifică şi literară a vorbit părintele academician Mircea Păcurariu: „A fost medicul oficial al Transilvaniei, cu sediul la Sibiu, unde îşi avea reşedinţa şi guvernatorul Samuel von Brukenthal. A lucrat aici mai mulţi ani, până în 1791, oferind asistenţă medicală nu numai fruntaşilor vieţii politice şi economice de atunci, ci îngrijind gratuit şi mulţi bolnavi din Sibiu şi satele din împrejurimi. În acelaşi timp, datorită competenţelor sale medicale, a fost chemat să opereze la ochi la Viena, în Ţara Românească şi în Moldova. Fiind apreciat de toţi pentru cunoştinţele sale, la 1791 a fost numit titular al Catedrei de oftalmologie, înfiinţată atunci pentru el, la Academia de Medicină din Cluj.

A fost primul român care s-a bucurat de această cinste deosebită. A publicat o lecţie de inaugurare a cursului său în limba latină, aceasta fiind prima lucrare scrisă de un medic român. A rămas mai mulţi ani acolo ca medic şi profesor de medicină şi s-a implicat în viaţa cultural şi economică. Între altele a scris o lucrare intitulată «Economia stupilor», o lucrare practică pentru crescătorii de albine, apărută în două ediţii, a tipărit o gramatică pentru limba germană şi limba română, apoi s-a interesat şi de tipărirea unor cărţi de profil istoric”.

Preşedintele Asociaţiunii „ASTRA”, prof. univ. dr. Dumitru Acu, a evocat la rândul său personalitatea unică a lui Ioan Piuariu-Molnar şi a evidenţiat încărcătura spirituală a evenimentului: „Sunt înmormântate aici personalităţi care au făcut istorie, şi toţi cei care trec pe aici trebuie să pună o floare la mormintele lor.

Fără ei, istoria noastră ar fi fost mai săracă. Fără ei multe lucruri nu s-ar fi realizat”. Mesaje de omagiere au transmis: prefectul Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, şi parohul Constantin Mitea.

Primarul comunei Sadu, Valentin Dumitru Ivan, a transmis un mesaj de mulţumire tuturor celor care au contribuit la reuşita acestui eveniment: „Este de datoria noastră, a sădenilor, să conştientizăm faptul că cele trei mari personalităţi, care s-au ridicat din satul nostru, au învăţat şi au dus renumele comunei noastre până peste hotare, trebuie fie comemorate aşa cum se cuvine, şi de aceea trebuie să facem cunoscut tuturor ceea ce au făcut ei pentru naţiunea română”. La final au fost depuse coroane de flori şi s-a oficiat o slujbă de pomenire şi la mormântul lui Ioan Piuariu-Molnar.

Pe 8 noiembrie vor avea loc la Sadu alte manifestări religioase şi culturale dedicate personalităţilor originare din comuna sibiană, în cadrul Proiectului „Pe urmele corifeilor ardeleni din comuna Sadu”.