IPS Arhiepiscop Pimen a slujit în Parohia Burdujeni – Suceava

Un articol de: Flavius Popa - 25 Aprilie 2018

Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele Viorel Ilişoi, protopopul Protoieriei Suceava I, dar şi părintele paroh Cristian Băiţan Turenschi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Sfântul Ioan Damaschin" al Bisericii „Sfântul Sava" din Iaşi, dirijat de Amfian Cazac. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a săvârşit o hirotonie întru diacon.

„Pentru slujirea lor, mironosiţele sunt cinstite în această sfântă zi"

În predica sa, Înaltpreasfinţitul Pimen a vorbit despre cinstirea mironosiţelor în Biserică: „Femeile mironosiţe, alături de Sfinţii Apostoli, au fost permanent în jurul Mântuitorului Hristos, ascultând cuvintele Lui, luând aminte la binefacerile Domnului Hristos. Ele au participat la îngroparea Mântuitorului Hristos, El fiind îngropat după rânduiala de atunci. Femeile au mers la mormântul Său, au venit cu miresme să ungă Trupul lui Hristos.

Înfruntând frica de noapte, frica de cei care au cerut condamnarea lui Hristos, de ostaşii care au păzit mormântul, au venit noaptea la mormânt, au văzut piatra răsturnată, mormântul gol, giulgiurile puse deoparte, iar un înger le spune: «De ce căutaţi pe Cel viu între cei morţi? A înviat! Mergeţi şi le spuneţi apostolilor». Iar femeile mironosiţe au mers la Sfinţii Apostoli şi le-au spus că Mântuitorul a înviat. Pentru această slujire a lor, mironosiţele sunt cinstite în această sfântă zi de duminică".

Pentru meritele deosebite pe care părintele paroh Cristian Băiţan-Turenschi le-a desfăşurat în comunitate, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor l-a hirotesit întru iconom stavrofor - purtător de cruce.

Părintele Cristian Turenschi a rostit la final un cuvânt de recunoştinţă: „Ne bucurăm de ziua Învierii, de vestea cea bună primită de femeile mironosiţe, ne bucurăm de împreuna-slujire cu Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, că este astăzi alături de noi, ca un bun părinte duhovnicesc. Le urăm un călduros «La mulţi ani!» credincioaselor, bunicelor şi mamelor noastre, care ne-au îndrumat primii paşi spre Biserică, dorindu-le multă sănătate şi bucuria mântuirii".

După ce credincioşii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos, aceştia au primit binecuvântare şi au fost miruiţi de către chiriarh, urmând ca la final, enoriaşii să participe la agapa frăţească oferită de membrii parohiei.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Gheorghe" din Burdujeni, municipiul Suceava, este o clădire nouă, locaş în care se desfăşoară în continuare lucrări de construcţie şi înfrumuseţare. Piatra de temelie a fost aşezată în aprilie 1996. Sfântul locaş a primit două hramuri: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de biruinţă şi Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul. De asemenea, parohia mai are şi un paraclis de lemn, unde se oficiază diverse slujbe religioase.