IPS Ierótheos Vlachos vine la Iaşi

Data: 21 Aprilie 2017

Prelungind bucuria Sfintelor Paşti, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei vă invită vineri, 28 aprilie 2017, la evenimentul de lansare a cărţilor „Dogmatica empirică după învăţăturile prin viu grai ale părintelui Ioannis Romanidis“ - vol. II şi „Vechea şi Noua Romă.

De la Tradiţia ortodoxă la tradiţiile Apusului“, în prezenţa autorului, Înaltpreasfinţitul Ierótheos Vlachos, Mitropolitul Nafpaktosului (Grecia).

Editura Doxologia a pregătit un eveniment special pentru a marca lansarea pe piaţă a două cărţi aşteptate de publicul cititor din România: cel de-al doilea volum din „Dogmatica empirică după învăţăturile prin viu grai ale părintelui Ioannis Romanidis“ şi „Vechea şi Noua Romă. De la Tradiţia ortodoxă la tradiţiile Apusului“ de Înaltpreasfinţitul Ierótheos Vlachos, Mitropolitul Nafpaktosului. Astfel, vineri, 28 aprilie, de la ora 18:30, în Sala „Iustin Moisescu“ din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iaşi, ieşenii se vor întâlni chiar cu autorul, IPS Ierótheos, dar şi cu pr. dr. Roger Coresciuc, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

„Dogmatica empirică după învăţăturile prin viu grai ale părintelui Ioannis Romanidis“ este scrisă ca o consecinţă a relaţiei personale pe care Mitropolitul Ierótheos a avut-o cu părintele Romanidis, mai ales în ultimii ani de viaţă ai acestuia. Aproape retras din lumea dezbaterilor academice, acesta a devenit, ca pensionar, preot slujitor al Mitropoliei de Nafpaktos. Pe de altă parte, autorul volumului a avut la dispoziţie înregistrări audio ale unor convorbiri teologice cu grupuri de ucenici apropiaţi ai părintelui Romanidis, dar şi înregistrări inedite ale unor prelegeri academice ale acestuia. Cartea este bazată mai ales pe ample extrase din aceste dialoguri teologice vii, care îşi păstrează limpezimea chiar scoase din contextul în care ele fuseseră rostite.

După cum mărturiseşte chiar Mitropolitul Ierótheos, capitolele cărţii „Vechea şi Noua Romă. De la Tradiţia ortodoxă la tradiţiile Apusului“ „sunt alcătuite din texte pe care le-am redactat cu felurite prilejuri, la diferite soroace de timp. (…) Primele capitole se referă la Vechea Romă a Imperiului Roman, următoarele la Noua Capitală, Noua Romă - Constantinopol. Celelalte surprind legăturile dintre acestea, conflictele, respectiv întreruperea comuniunii lor. Două cetăţi cu o mare Tradiţie şi cultură, cu o istorie de cuceriri şi lupte pentru eliberare, cu aleşi părinţi slujitori ai Bisericii şi, deopotrivă, cu rătăciri ale eresurilor, cu mişcări de împotrivire şi de dialog. Nu vorbim despre Prima şi a Doua Romă, în sensul unei înşiruiri ce s-ar putea continua cu o a Treia şi o a Patra, ci despre o singură Romă, cea Veche şi cea Nouă“.

Cele două volume ce vor fi lansate în prezenţa autorului vineri, 28 aprilie, pot fi comandate şi online, pe site-ul Editurii Doxologia, www.edituradoxologia.ro.

De asemenea, duminică, 30 aprilie 2017, de la ora 18:30, Înaltpreasfinţitul Ierótheos Vlachos va susţine şi o conferinţă pe tema „Viaţa duhovnicească a creştinului în societatea actuală“, în Aula „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, moderator fiind ierom. dr. Nathanael Neacşu.

Mitropolitul Ierótheos Vlachos s-a născut în 1945 la Ioannina, Grecia. A fost ales ca mitropolit de Nafpaktos şi Hagios Vlasios în 1995. Scriitor prolific, IPS Ierótheos a publicat peste 60 de cărţi în limba greacă. Multe dintre ele au fost traduse în alte limbi, inclusiv în engleză, franceză, spaniolă, arabă, română, rusă, sârbă, bulgară, maghiară şi chineză. Studiile sale se bazează pe teologia patristică şi se extind asupra problemelor contemporane. Cele mai recente cărţi ale Înaltpreasfinţiei Sale tratează probleme legate de genetică şi bioetică, văzute din perspectiva ortodoxă.