IPS Laurențiu a conferențiat la Brașov
Brașovenii au avut posibilitatea să participe duminică, 19 martie, la o conferință duhovnicească susținută de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului în Aula din corpul T al Universității „Transilvania”.
Conferința a fost organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Brașov și a avut tema „Familia creștină și provocările lumii contemporane”. Evenimentul a făcut parte din manifestările duhovnicești, academice și social-filantropice organizate de ASCOR Brașov în perioada Postului Mare.
Sala a fost plină de tineri dornici să afle mai multe de la ierarhul lor despre învățătura creștină cu privire la căsătorie, la familie, nașterea de prunci și darul vieții. Pe lângă tinerii brașoveni au participat la conferință și numeroși preoți din oraș și nu numai, intelectuali, oameni de cultură și credincioși. Moderatorul conferinței a fost pr. prof. univ. dr. Ovidiu Moceanu de la universitatea brașoveană, care i-a mulțumit ierarhului în numele organizatorilor pentru prezența la Brașov.
În cadrul prelegerii IPS Mitropolit Laurențiu a evidențiat câteva aspecte legate de viața familiei, binecuvântarea lui Dumnezeu revărsată asupra celor care își întemeiază o familie, dau naștere la prunci și se jertfesc împreună pentru a câștiga viața veșnică: „Apărarea familiei este una dintre datoriile noastre sfinte. Întâi de toate apărăm familia susținând-o în sânul nostru. Dumnezeu a creat viață, iar femeia devine mamă și dă naștere la viață. Din păcate, multe tinere renunță la acest dar pentru a face carieră, iar mulți bărbați renunță la căsătorie din același motiv. Ei simt, apoi, nevoia de afecțiune și de comunicare, pentru că oamenii au nevoie de dragostea celor de lângă ei. (...) Tinerii trebuie să știe că Dumnezeu le-a scos în cale viitorul soț sau viitoarea soție și de aceea trebuie să-și stabilească de la început un program de viitor. Chiar dacă nu vor putea împlini toate, pornesc la drum cu putere, pentru că dragostea dintre cei doi este o forță din care se vor naște prunci închinați lui Dumnezeu. Așa cum ne creăm ambianța în familie, la fel vor crește și copiii. Știința a dovedit că nu se nasc trăsături deja formate, ci doar predispoziții, care pot fi antrenate, dezvoltate sau pot fi anihilate. Copilul crescut într-o familie creștină învață să trăiască creștinește”.