IPS Mitropolit Teofan prezent în Piatra Neamţ la deschiderea anului şcolar

Un articol de: Tudorel Rusu - 13 Septembrie 2016

Noul an şcolar a debutat ieri la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ şi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ cu momente deosebite de rugăciune oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Festivitatea de deschidere a anului şcolar 2016-2017 a început la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ din Piatra Neamţ cu o slujbă de binecuvântare, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul rostit cu această ocazie, ierarhul le-a urat elevilor „să se lase cuprinşi de lumina învăţăturii“: „Perioada anului şcolar 2016-2017 să fie una binecuvântată, în care Dumnezeu să vă binecuvânteze strădania. Elevilor le urez să se lase cuprinşi de lumina învăţăturii, iar cadrelor didactice le urez să-şi vadă roadele activităţii cât mai repede. Să dea Dumnezeu ca acest an să fie unul binecuvântat şi pentru ţara noastră, care depinde în foarte mare măsură de ceea ce se întâmplă în spaţiile noastre şcolare. Anul şcolar poate fi comparat cu o călătorie «În Munţii Neamţului», ca să facem referire şi la o carte scrisă de mentorul vostru - Calistrat Hogaş; o călătorie este grea, dar şi plăcută, precum actul educaţional, care este greu din cauza responsabilităţii, dar frumos prin domeniul cunoaşterii în care profesorul şi elevul se adâncesc împreună“.

„Necunoaşterea este rădăcina tuturor relelor“

Tot ieri, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost prezent la festivitatea de deschidere de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ, unde a săvârşit, de asemenea, o slujbă de binecuvântare, după care elevii seminarişti au intonat imnul naţional.

„Dascălul este chemat să aducă lumină acolo unde este întuneric, să aducă cunoaştere acolo unde este necunoaştere, fiindcă necunoaşterea este rădăcina tuturor relelor. Dacă vrei să depăşeşti relele din tine şi din lume, trebuie să fii pregătit foarte bine, şi din punct de vedere intelectual. Scopul unei instituţii şcolare este ca pruncii şi tinerii să fie aşezaţi având putere în viaţa de adulţi, asumându-şi responsabilităţi în diverse domenii“,  a spus IPS Mitropolit Teofan.

La festivitate, alături de elevi şi cadre didactice, au mai participat părinţi şi numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Amintim că, începând cu acest an şcolar, a avut loc comasarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Piatra Neamţ cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ. Directorul noii unităţi şcolare este pr. prof. dr. Ovidiu Dan Cojan, iar director adjunct prof. Anişoara Marele.