IPS Părinte Pimen a resfinţit biserica din Neagra-Şarului, după ample lucrări de restaurare
Pentru comunitatea parohială din localitatea suceveană Neagra-Şarului, comuna Şaru-Dornei, ziua de duminică, 12 noiembrie, a fost una deosebită. Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a resfinţit biserica în urma lucrărilor de restaurare încheiate recent.
Credincioşi veniţi din toate satele comunei au participat la slujba de resfinţire săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen. În continuare, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială şi a rostit un cuvânt de învăţătură: „Iubiţi credincioşi, la Taina mărturisirii, a Spovedaniei, să nu ne fie ruşine să spunem păcatele pe care le-am săvârşit. Să ne fie în schimb ruşine atunci când facem păcatele, căci Dumnezeu ne vede. Suntem oameni, supuşi atâtor slăbiciuni, dar când mergem la spovedanie, trebuie să mărturisim cu căinţă tot ce am greşit, având credinţa că Dumnezeu ne iartă şi având hotărârea de a ne strădui să nu mai greşim cum am greşit înainte. Doar aşa ne putem apropia de Sfânta Împărtăşanie - Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, pentru dobândirea vieţii celei veşnice. E necesar să ne spovedim nu numai în cele patru posturi ale anului, ci mai des, fiindcă greşim în tot ceasul şi în tot locul“, a spus ierarhul în cuvântul de învăţătură.
Pentru activitatea desfăşurată în comunitate, părintele slujitor Bogdan Ţarcă a fost hirotesit iconom stavrofor.
Parastasul pentru cei adormiţi a încheiat ziua liturgică, după care un grup de copii îmbrăcaţi în costum naţional au interpretat priscesne, iar credincioşii au trecut, potrivit tradiţiei, prin Sfântul Altar pentru a se închina. Comitetul parohial a pregătit 500 de pachete de hrană pentru pelerini.
Satul Neagra-Şarului are o singură biserică ortodoxă, închinată Maicii Domnului “Prodromiţa” şi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Ca dată de construcţie, este menţionat în documente anul 1910, iar lucrările au fost încheiate la 15 august 1916. Din cauza războiului şi a multor necazuri, biserica a fost târnosită abia în anul 1922. Este ridicată din cărămidă, pe temelie de piatră şi este singurul locaş ortodox din această parte a ţării pictat în ulei. Complexul parohial este alcătuit din biserica mare, casa de prăznuire, clopotniţă şi alte clădiri anexe. Parohul bisericii din Neagra-Şarului este părintele Radu Zelincă, iar co-slujitor este părintele Bogdan Ţarcă.
În ultima perioadă, la locaşul de cult s-au săvârşit o serie de lucrări de renovare şi înfrumuseţare, respectiv restaurarea picturii şi a catapetesmei, reînnoirea obiectelor de cult şi a mobilierului bisericesc, instalarea încălzirii în pardoseală şi şi placarea cu marmură, construirea unei clădiri anexe pentru centrala termică şi demararea unor lucrări de înfrumuseţare în curtea bisericii.