IPS Teofan: „Atât Sfinţii Brâncoveni, cât şi Sfântul Iosif de la Văratec au fost definiţi prin lepădarea de sine şi prin starea de jertfă”

Un articol de: Tudorel Rusu - 17 August 2018

Zile de sărbătoare deosebită şi de o importanţă aparte la Mănăstirea Văratec, cea mai mare aşezare monahală de maici din România, unde zilele trecute au fost oficiate slujbele de hram dedicate Adormirii Maicii Domnului şi Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec. Astăzi, 17 august, Liturghia în cinstea Sfântului Gheorghe Pelerinul va fi săvârşită de ierarhii membri ai Sinodului Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei. Biserica principală a mănăstirii nemţene este închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar în incinta aşezământului monahal se află moaştele Sfinţilor Iosif şi Gheorghe.

Programul liturgic dedicat sărbătorilor Mănăstirii Văratec a început încă din data de 14 august, prin oficierea slujbei Vecerniei, urmată de Utrenia şi slujba Prohodului Maicii Domnului. În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Liturghia a fost oficiată de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului, împreună cu Episcopul-vicar Calinic Botoşăneanul de la Iaşi. Delegatul Patriarhului României la eveniment a fost arhim. Paisie Teodorescu, Vicar-patriarhal. Ziua de miercuri s-a încheiat cu slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Brâncoveni şi a Sfântului Iosif.

Sfântul Iosif de la Văratec, cinstit de sute de credincioşi

Cel de-al doilea hram al Mănăstirii Văratec a fost serbat ieri, 16 august. Soborul de maici şi credincioşii veniţi din diverse zone ale ţării să-l cinstească pe Sfântul Iosif de la Văratec au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Având în vedere că 16 august este şi ziua de cinstire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Părintele Mitropolit a vorbit în cuvântul de învăţătură despre starea de jertfă prezentă în viaţa sfinţilor sărbătoriţi ieri în calendarul Bisericii noastre: „Atât Sfinţii Brâncoveni, cât şi Sfântul Iosif de la Văratec au fost definiţi prin lepădarea de sine, prin starea de jertfă continuă de-a lungul vieţii lor. În viaţa Sfântului Iosif, starea de jertfă a fost trăită prin rugăciune neîncetată, prin post îndelungat, prin asceză aspră, prin zăbavă şi osteneală de zi şi de noapte pentru binele acestei sfinte mănăstiri şi pentru binele tuturor creştinilor din lume sau din sihăstriile din jur, care alergau la sfântul lui Dumnezeu, simţind în el pe cel care trăieşte taina Împărăţiei cerurilor încă din această lume. Sfinţii Brâncoveni aşijderea; prin faptul că au fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu 11 copii, fiind familie de domnitor, prin faptul că au zidit atâtea aşezăminte bisericeşti şi de cultură, şi, mai presus de toate, prin faptul că L-au iubit pe Domnul Hristos mai mult decât viaţa lor în sine, existenţa lor poate fi definită ca o lepădare de sine şi ca o stare de jertfă continuă”.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ieromonah Lucian Demian de la Mănăstirea Văratec a fost hirotesit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei întru protosinghel.

Proclamarea locală a Sfântului Gheorghe Pelerinul

După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Teofan a săvârşit slujba de Parastas pentru ctitorii şi vieţuitorii trecuţi la Domnul de la această mănăstire. La final, credincioşii şi obştea mănăstirii au primit binecuvântarea arhierească.

De asemenea, pelerinii prezenţi la sărbătoarea Mănăstirii Văratec s-au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Iosif, precum şi la moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Astăzi, 17 august, Liturghia în cinstea Sfântului Gheorghe Pelerinul va fi săvârşită de ierarhii membri ai Sinodului Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei. După Sfânta Liturghie, va fi oficiată proclamarea locală a Sfântului Gheorghe Pelerinul.