IPS Teofan, la hramul Mănăstirii Bisericani
Vineri, în Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din cartierul Ciritei al municipiului Piatra Neamţ, sute de credincioşi au fost prezenţi la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan. Duminică, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a poposit la Mănăstirea Bisericani, la sărbătoarea hramului bisericii voievodale a acestei vechi aşezări monahale, o sărbătoare cu o tradiţie de peste 500 de ani.
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat, începând de vineri şi până duminică, în judeţul Neamţ, unde a făcut mai multe vizite pastorale la mănăstiri şi biserici din această zonă. Vineri, 23 martie, IPS Teofan a fost prezent în mijlocul credincioşilor parohiei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din cartierul Ciritei al municipiului Piatra Neamţ. Sâmbătă, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit sfintele antimise bisericilor din parohiile Dăneşti, Ştefan cel Mare I, Cârligi, Duşeşti, Borniş, Unghi, Hlăpeşti şi parohia Talpa, iar duminică, de sărbătoarea Bunei Vestiri, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bisericani, una dintre mănăstirile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei care şi-a serbat hramul.
"Cât aveţi Lumina, credeţi în Lumină, ca să fiţi fii ai Luminii"
Vineri, în Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din cartierul Ciritei al municipiului Piatra Neamţ, sute de credincioşi au fost prezenţi la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan. Alături de preotul paroh Bogdan Constantin, din soborul de slujitori au mai făcut parte pr. prof. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, şi preoţi de la parohiile vecine, în timp ce răspunsurile liturgice au fost date de Corul "Glasul Bisericii" al preoţilor din Protopopiatul Piatra Neamţ. După săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, preoţii şi credincioşii s-au împărtăşit cu Sfintele Daruri, iar la finalul slujbei, IPS Teofan a citit credincioşilor o rugăciune de dezlegare. Tot cu această ocazie, Daniel Dimitriu Sârghie a fost hirotonit diacon onorific pe seama Protopopiatului Paşcani.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. protopop Valentin Tofan şi preotul paroh Bogdan Constantin au mulţumit IPS Teofan pentru slujba arhierească săvârşită în parohia Ciritei, la împlinirea a 32 de ani de când vrednicul de pomenire patriarh Teoctist sfinţea biserica parohiei. "Sfânta Liturghie, în esenţa ei, este o uşă deschisă către negrăita frumuseţe a împărăţiei lui Dumnezeu, o pregustare a bucuriei veşnice şi mulţumim Înalt Preasfinţiei Voastre pentru faptul că ne-aţi oferit, în după-amiaza acestei zile, o astfel de bucurie. Vă mulţumim din inimă pentru că poposiţi la noi, pentru că ne cercetaţi de fiecare dată cu dragoste şi pentru că aveţi întotdeauna un gând bun şi frumos pentru noi toţi, preoţi şi credincioşi", a spus pr. protopop Valentin Tofan.
"Înalt Preasfinţia Voastră, prin ritualul luminii, pe care l-am săvârşit în rânduiala Liturghiei Darurilor, ne-aţi adus aminte de cuvintele Evangheliei Sfântului Ioan: "Încă puţină vreme Lumina este cu voi. Umblaţi cât aveţi Lumina, ca să nu vă prindă întunericul. Căci cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge. Cât aveţi Lumina, credeţi în Lumină, ca să fiţi fii ai Luminii (Ioan 12, 19-36)". Cu toţii ne dorim să devenim fii ai Luminii şi vă mulţumim pentru rugăciunea permanentă pe care o faceţi pentru toţi păstoriţii Înalt Preasfinţiei Voastre şi, mai ales, pentru cea săvârşită astăzi, chiar în mijlocul nostru, la 32 de ani de când vrednicul de pomenire patriarh Teoctist a sfinţit biserica acestei parohii", a spus, la rândul său, pr. paroh Bogdan Constantin.
"A fi creştin înseamnă a face parte dintr-o familie binecuvântată"
În cuvântul adresat după slujba Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a mulţumit preoţilor şi credincioşilor din Protopopiatul Piatra Neamţ pentru primirea caldă şi pentru frumoasa trăire duhovnicească, accentuând importanţa mărturisirii zilnice, prin faptă şi prin gând, a iubirii pentru Hristos. "Să nu fim creştini doar de duminică şi de sărbătoare, pentru că haina de creştin nu este una care se pune şi se lasă, ci un veşmânt care, odată primit prin Taina Sfântului Botez, rămâne deasupra sufletului nostru în eternitate. Cum poate omul să-şi arate, în faţa lui Dumnezeu şi în faţa conştiinţei sale, starea sa de creştin? Prin rugăciunea permanentă, prin participarea la Sfânta Liturghie, prin împărtăşirea din cuvântul Scripturii şi cu dumnezeieştile Taine, prin modul armonios în care trăim în familie, prin modul conştiincios în care ne ducem la îndeplinire îndatoririle la locul de muncă şi prin toate lucrurile, mai mari sau mai mici din viaţa noastră de zi cu zi, pe care trebuie să le transformăm în mărturii ale vieţuirii noastre în credinţă. E adevărat că în fiecare zi avem ispite de la cel viclean, împotriva căruia suntem chemaţi să luptăm, dar la fel de adevărat este şi faptul că, tot în fiecare zi, avem posibilitatea, în gândul, în sufletul, în cugetul nostru, să ne unim cu Hristos Domnul prin rugăciune, prin milostenie, printr-o viaţă de familie curată, prin îndeplinirea cum se cuvine a tot ceea ce avem de îndeplinit la locul unde ne câştigăm pâinea. Iată modalităţi prin care omul se uneşte cu Domnul Hristos în orice clipă, într-o mare, sfântă şi unică familie", a subliniat, în mesajul adresat credincioşilor, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan.
Hramul Mănăstirii Bisericani, o tradiţie de peste 500 de ani
Ieri, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a poposit la Mănăstirea Bisericani, unde sute de credincioşi s-au adunat la sărbătoarea hramului bisericii voievodale a acestei vechi aşezări monahale, o sărbătoare cu o tradiţie de peste 500 de ani. Credincioşii s-au închinat la moaştele Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani, apoi au participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan. Alături de stareţul Mănăstirii Bisericani, protos. Serafim Mihali, din soborul de slujitori au mai făcut parte arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, arhim. Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, din judeţul Neamţ, preoţi şi monahi de biserici şi mănăstiri din zonă. După săvârşirea Sfintei Liturghii, credincioşii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine şi au primit rugăciunea de dezlegare rostită de Înalt Preasfinţitul Teofan.
"Nu există o veste mai bună pentru omenire decât cea a Bunei Vestiri"
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după săvârşirea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a explicat importanţa momentului Bunei Vestiri pentru viaţa fiecăruia dintre noi. "Cu toţii avem parte în viaţă de veşti bune şi de veşti rele. Am pierdut pe cineva dintre cei dragi, avem o problemă de sănătate, se întâmplă ceva rău în ograda unui fiu, a unui frate, a unui cunoscut de-al nostru. Copiii au reuşit la examen, analizele ne-au ieşit bine sau am primit, cu ajutorul lui Dumnezeu, ceea ce ne-am dorit. Sunt veşti rele şi veşti bune cu care ne întâlnim, fiecare dintre noi, la nivel individual. Dar astăzi, în această zi de mare sărbătoare, putem vorbi şi despre o veste rea şi o veste bună la nivelul întregului Univers. Vestea cea rea este izgonirea lui Adam din rai. În ciuda atâtor şi atâtor evenimente negre prin care omenirea a trecut de-a lungul timpurilor, nu a fost o veste mai rea decât atunci când, din cauza îndepărtării sale de Dumnezeu, Adam a părăsit împărăţia cerurilor, cum nu a fost o veste mai bună decât cea adusă de Arhanghelul Gavriil, care i-a vestit Fecioarei Maria faptul că Îl va naşte pe Mesia, cel de veacuri aşteptat. Prin Adam, prin greşeala şi păcatele lui, omul a fost izgonit din rai, iar prin curăţenia, prin viaţa sfântă a Maicii Domnului, prin faptul că a devenit născătoare de Dumnezeu, drumul închis de greşeala lui Adam a fost redeschis. Nu întâmplător, troparul praznicului de astăzi începe prin cuvintele "Astăzi este începutul mântuirii neamului omenesc" şi fiecare dintre noi ar trebui să se întrebe: "Eu unde mă regăsesc? În Adam, care fuge de la faţa lui Dumnezeu, sau în cuvântul Maicii Domnului, care spune: "Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!". Să rămânem, deci, cu această întrebare şi să ne străduim, de-a lungul vieţii noastre, să nu mai fugim, să nu ne mai ascundem de Dumnezeu precum Adam odinioară şi, atunci când El ne strigă, să-I răspundem: "Iată robul Domnului! Fie şi mie, Doamne, după cuvântul Tău"", a subliniat Înalt Presfinţitul Părinte Teofan.
Procesiune cu icoana Maicii Domnului
După cuvântul de învăţătură adresat de IPS Teofan la Mănăstirea Bisericani, preoţi, monahi şi credincioşi au pornit în procesiune, pe drumul de la biserica voievodală la biserica nouă a mănăstirii, închinată Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Bisericani. În biserica nouă a mănăstirii, aflată în stadiul pregătirii pentru pictură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a săvârşit slujba Aghezmei mici, a binecuvântat şi a urat spor pentru bunul mers al lucrărilor şi i-a stropit pe credincioşii participanţi la procesiune cu apa sfinţită. Sărbătoarea hramului Mănăstirii Bisericani s-a încheiat cu o agapă frăţească, la care au fost invitaţi toţi cei care au ţinut să fie aproape de obştea de la Bisericani, în această zi importantă din viaţa vechii aşezări monahale.