IPS Teofan: „Mulţumim lui Dumnezeu că biserica aceasta stă în picioare de atâtea sute de ani“
Momente istorice la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Hârlău, judeţul Iaşi: locaşul de cult a fost resfinţit ieri de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitrofan, Mitropolit de Lugansk şi Alchevsk - Ucraina. La slujba de Târnosire, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, au fost prezenţi numeroşi credincioşi de toate vârstele, ce au umplut curtea locaşului de cult. La final, pentru activitatea derulată în decursul anilor în slujba Bisericii, părintelui paroh Dumitru Tincu i-a fost oferită distincţia „Crucea Patriarhală”.
IPS Părinte Mitropolit Teofan şi IPS Părinte Mitropolit Mitrofan au fost prezenţi ieri la sărbătoarea comunităţii din Hârlău, prilejuită de resfinţirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, în urma unor ample lucrări de consolidare, reconstrucţie şi conservare. La eveniment au participat preoţi din zonă, autorităţi locale, dar şi foarte mulţi credincioşi.
După primirea tradiţională a ierarhilor cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de Târnosire. După slujba de Resfinţire prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropire cu apă sfinţită, atât la exteriorul, cât şi la interiorul bisericii, soborul slujitor, condus de cei doi mitropoliţi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea locaşului de închinăciune. Răspunsurile la strană din timpul slujbei au fost date de Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile” din Iaşi.
„Sfinţii Părinţi spun că cea mai mare biruinţă a diavolului este aceea că a putut să pună în gândul oamenilor ideea că el nu există. Pentru noi, creştinii ortodocşi, trebuie să fie clar şi lămurit acest lucru, anume că diavolul există şi că el încearcă tot timpul să-l facă pe om să alunece de pe calea cea adevărată, de pe calea care duce către Împărăţia Cerurilor”, a subliniat în cuvântul de învăţătură IPS Părinte Mitrofan, Mitropolit de Lugansk şi Alchevsk - Ucraina.
Locaş de cult inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi
De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un scurt cuvânt în care a subliniat rolul şi importanţa locaşurilor de cult: „Biserica este casa lui Dumnezeu, este înfăţişarea Raiului, Biserica este sălaş al Duhului Sfânt, Biserica este locul în care omul se întâlneşte cu Dumnezeu, este locul de care noi suntem chemaţi să avem grijă. Mulţumim lui Dumnezeu că, iată, biserica aceasta stă în picioare de atâtea sute de ani, dovedind faptul că în ţara noastră au fost voievozi mari, precum Măria Sa Ştefan sau fiul său, Petru Rareş, şi toţi ceilalţi care au descins din seminţia lui sau cei din alte familii voievodale care, de-a lungul vremii, şi-au aruncat privirea asupra acestei sfinte biserici şi, cu mila lui Dumnezeu, s-au întâmplat atâtea lucruri minunate aici”.
Pentru activitatea derulată în decursul anilor în slujba Bisericii, pentru jertfelnicia şi implicarea de care a dat dovadă, părintele paroh Dumitru Tincu a primit „Crucea patriarhală”, cea mai mare distincţie pentru clerici.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Hârlău a fost construită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare în anul 1492, sub pereţii locaşului de cult aflându-se temeliile altor două construcţii. În ultimii ani au avut loc ample lucrări de reparaţie, cele mai importante fiind înlocuirea acoperişului şi restaurarea Sfintei Mese. Biserica este inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2015 şi este parte a ansamblului Curţii Domneşti, alături de ruinele acesteia.