Isărescu: Inflaţia se va stabiliza în jur de 2,5%

Data: 03 Octombrie 2024

Obiectivele urmărite de Banca Centrală sunt reducerea inflaţiei și stabilitatea preţurilor fără a crea recesiune în ţară, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la audierile din Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe. Potrivit acestuia, în prezent, „dezechilibrul principal din România - financiar şi economic - este deficitul fiscal-bugetar, care se reflectă aproape ca într-o oglindă în deficitul extern, undeva între 6% şi 8%”. Isărescu a obținut marți un nou mandat de guvernator al BNR.

„Stabilitatea preţurilor este bunul public cel mai de preţ pe care poate să-l dea o bancă centrală societăţii. Este recunoscut că în condiţii de stabilitate relativă a preţurilor un obiectiv de creştere rezonabil, în cazul nostru 2,5%, cu o marjă de plus-minus 1%, economia se dezvoltă mai bine, sunt şanse mai mari să avem şi stabilitate macroeconomică, financiară şi să avem şi creştere economică durabilă, sustenabilă pe termen lung”, a susţinut Mugur Isărescu la audierile din Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe, care au avut loc înainte de votul din plen pentru obținerea unui nou mandat în fruntea BNR.

Guvernatorul a subliniat că BNR urmăreşte asigurarea stabilităţii preţurilor, deci şi stabilitatea financiară, fără a descuraja creşterea economică, și a estimat că, în următoarele 12-16 luni, inflaţia se va stabiliza în jur de 2,5%, plus minus un procent. „Factorii principali care contribuie la acest lucru (la inflație, n.r.) sunt legaţi de creşterea veniturilor peste productivitate. Banca Naţională nu este împotriva creşterii veniturilor, acesta este scopul creşterii economice, dar trebuie o corelare cu creşterea productivităţii, altfel diferenţialul (...) se duce fie în deficit extern, cerere excedentară, fie în inflaţie mai mare, fie în amândouă şi pericolul este o spirală preţuri-salarii”, a spus Isărescu, potrivit Agerpres.

Referindu-se la trecerea la zona euro, guvernatorul a legat acest obiectiv de reducerea deficitului public spre 3%: „Dacă asta se poate face în patru ani, în cinci ani, în şapte ani, probabil că atunci vom avea şi o trecere la euro, nu mai devreme. Lucrurile sunt legate”.

Potrivit acestuia, reducerea deficitului la un nivel mai mic de 3% se poate face prin: „unu - lichidarea evaziunii, doi - reducerea pe cât posibil a facilităţilor fiscale; (...) reducerea pe cât posibil a favoritismelor, a normelor, portiţelor prin care se acordă facilităţi fiscale; și ultima - trebuie hotărât legat de impozitare”.

Audierile din Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au fost urmate de o ședință a plenului reunit în care deputaţii şi senatorii au aprobat, prin vot secret cu buletine, noul Consiliu de Administraţie al BNR, iar Mugur Isărescu a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie şi guvernator al Băncii Naţionale a României. Noua conducere a BNR are mandat de cinci ani, începând cu data de 11 octombrie. (C. Z.)