Istoricul Protopopiat al Caransebeșului are un nou protoiereu

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 05 Iulie 2017

Cel de-al 20-lea protopop al Caransebeșului a fost instalat în data de 4 iulie de către Prea­sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Cu acest prilej la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș a fost săvârșit un Te Deum, apoi un polihroniu și a fost hirotesit întru protopop părintele Ilie Florin Ciucur. Părintele consilier administrativ-bisericesc al eparhiei, Alin Vasile Câmpean, a dat citire și Gramatei episcopale la instalarea protopopului, după care noul Protoiereu al Caranse­beșului a citit jurământul sau actul de fidelitate și onestitate față de Biserică. La acest eveniment festiv au fost prezenți membrii Permanenței Consiliului eparhial a Episcopiei Caransebeșului, precum și toți clericii din Protopopiatul Ortodox Caransebeș.

Îi mulțumim cu această ocazie părintelui protopop onorific Liviu Drăgan, care a condus acest Protopopiat cu multă responsabilitate și demnitate timp de 17 ani, a lucrat cu timp și fără timp pentru bunul mers a parohiilor ce formează Protopopiatul Caran­sebeș. Cu 1 iulie a fost numit și astăzi in­stalat noul protopop și credem într-o eficientizare și intensificare a misiunii și dinamizare a vieții pastorale, dar și adminis­tra­tiv-gos­podărești. Credem că părintele Florin a dat dovadă și până acum de fidelitate, ascultare și dragoste și credem pe mai departe că sfinția sa va fi alături de toți preoții și credin­cio­șii acestui Protopopiat și în cel mai scurt timp sediul Protopopiatului va fi amenajat, astfel încât admi­nis­trația oficiului protopopesc să se des­fă­șoare în cele mai bune condiții. Avem nevoie de mai multă misiune, într-o lume din ce în ce mai complicată și duplicitară, provocările sunt multiple, problemele sunt crescânde și avem nevoie de oameni tineri, dinamici, activi, care să îmbu­nă­tă­țeas­că în adevăratul sens al cuvântului viața administrativă a Bisericii noastre”, a subliniat Părintele Episcop.

Protopopiatul Caransebeș este alcătuit din 73 de parohii, iar începând din acest an va avea un nou sediu. Părintele protopop Ilie Flo­rin Ciucur s-a născut în data de 13 mai 1983. A studiat la Semi­na­rul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș între anii 1997 – 2002 și a urmat cursu­rile Facultății de Teologie - Istorie din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița între anii 2002-2006. A fost hirotonit diacon la data de 15 august 2005 pentru ca­tedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheor­ghe” din Caransebeș și în data de 15 august 2016 a fost hiro­tonit preot pentru Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caran­se­beș, fiind hirotesit iconom stavrofor. Din anul 2014 este cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș pentru disciplinele: tipic bisericesc și liturgică.