Itinerar pastoral printre românii din Austria

Un articol de: Ioan Bușagă - 05 Iulie 2018

Credincioșii ortodocși români din parohiile din nordul Austriei au fost vizitați în perioada 28 iunie - 1 iulie de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Vizita pastorală în Austria a Înalt­prea­sfințitului Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a început joi, 28 iunie, în comunitatea ortodoxă română din Wiener Neustadt, aflată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase ­Parascheva. Cu acest prilej, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, împreună cu părintele paroh ­Răzvan Gâscă, la finalul căreia Înaltprea­sfinția Sa a purtat un dialog duhovnicesc pe diferite teme, informează site-ul ­mitropolia-ro.de.

În ziua de cinstire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, vineri, 29 iunie, IPS Părinte Mitropolit Serafim a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Viena. În soborul slujitorilor au fost preoții Nicolae Dura şi Emanuel-Ştefan Nuțu. În seara aceleiași zile, după Taina Sfântului Maslu, săvârșită în biserica românească ortodoxă din Viena, IPS Părinte Mitropolit Serafim a asistat la un scurt concert religios susținut de copiii din parohie, după care a vorbit celor prezenți despre importanța păstrării sănătăţii sufleteşti şi trupeşti, având o viaţă echilibrată, trăită în credinţă şi fapte bune.

Vizita pastorală a continuat sâmbătă, 30 iunie, la Parohia „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț” și „Sfânta Muceniță Agata” din Amstetten, unde Înalt­prea­sfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, în prezența a numeroşi credincioși din Amstetten, Linz și România. În cadrul dum­nezeieștii slujbe, a fost hirotonit preot diaconul Ștefan-Casian Lungeanu.

Pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe Românești din Sankt Pölten, bucuria vizitei chiriarhului a fost sporită de primirea în mod exclusiv pentru parohie a bisericii catolice. Astfel, în seara zilei de 30 iunie, după săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, a avut loc ceremonia de preluare în mod exclusiv a bisericii catolice „Pax Christi” din cartierul Härland de către Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ipolit Romanul” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, pentru săvârșirea sfintelor slujbe și a diferitelor activități religios-culturale. În cadrul ceremoniei de predare a cheilor bisericii, IPS Părinte Mitropolit Serafim a rostit rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra credincioșilor acestei parohii. De asemenea, preotul Ernst Bergmann, parohul catolic al Parohiei Stattersdorf-Härland, și-a exprimat bucuria de a putea oferi această biserică unei comunități românești tinere aflate în crește­re, care a demonstrat în decursul celor trei ani de colaborare că merită să dețină și poate să întrețină un locaș propriu de închinare. Părintele Mitropolit Serafim a mulțumit membrilor parohiei catolice pentru acest gest de generozitate și i-a oferit părintelui Ernst Bergmann o icoană cu Sfântul Andrei, Apostolul românilor, pictată în atelierul de pictură „Sfântul Evanghelist Luca” de la Centrul mitropolitan. Cuvânt de mulțumire a transmis și părintele paroh Cătălin Soare, în numele membrilor Parohiei Ortodoxe Române, asigurându-i pe credincioșii catolici că biserica își va păstra destinația inițială, și anume cea de preaslăvire a lui Dumnezeu, și că ea va primi permanent pe toți cei care vor intra cu dorința de a se ruga în ea.

Pe lângă locașul de cult, comunitatea românească beneficiază de spații de parcare și de o grădină.

Itinerarul pastoral al IPS ­Părinte Mitropolit Serafim s-a ­încheiat duminică, 1 iulie, în mijlocul comunității ortodoxe române din Viena, aflată sub ocrotirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare şi a Sfântului Ierarh Andrei ­Şaguna. În cadrul Sfintei Liturghii a fost botezat al patrulea copil al familiei părintelui Ioan Moga.