Japonia s-a oprit pentru un minut

Data: 11 Martie 2013

Japonezii au păstrat, ieri, un minut de reculegere, în tăcere, cu capetele plecate, în memoria victimelor tragediei de acum doi ani, când un seism violent, urmat de un tsunami devastator, a provocat un accident nuclear de proporţii la centrala Fukushima. Dezastrul ce a lovit nord-estul arhipelagului nipon s-a soldat cu 15.881 de morţi şi 2.660 de persoane date dispărute, la care se mai adaugă 2.554 decese din cauza degradării condiţiilor de viaţă, arată bilanţul publicat ieri de autorităţile nipone. În multe localităţi afectate, viaţa s-a oprit în loc în momentul în care s-a păstrat minutul de reculegere, cum ar fi Ishinomaki, oraşul martir traumatizat de decesul a circa 4 mii de persoane, printre care mai mult de 70 de elevi de la Şcoala Primară Okawa, care au fost luaţi de ape în timp ce încercau să se refugieze pe dealurile din apropiere.

În capitala Tokyo, împăratul Akihito s-a înclinat în memoria victimelor în cadrul ceremoniei de comemorare naţională, insistând asupra necesităţii ca populaţia să fie cât mai bine instruită în privinţa situaţiilor de acest gen.

La 11 martie 2011, într-o zi de vineri, la ora locală 14:46, Japonia a fost zdruncinată de un devastator cutremur de pământ cu magnitudinea de 9 grade, având epicentrul în Oceanul Pacific. În mai puţin de o oră, un val uriaş, care a atins şi 20 de metri înălţime pe alocuri, s-a abătut asupra litoralului regiunii Tohoku (nord-est), măturând totul în cale, cauzând un număr mare de decese, distrugând porturi, case, şcoli, uzine şi provocând accidentul nuclear major la centrala nucleară Fukushima Daiichi, unde patru din cele şase reactoare au fost avariate. „Deşi, în prezent, situaţia a fost în general stabilizată, va fi nevoie de 40 de ani pentru a demonta instalaţiile avariate. Scurgerile de particule radioactive care au rezultat în urma avariei au determinat evacuarea tuturor locuitorilor din jurul acestei centrale. Şi astăzi oamenii îşi exprimă preocuparea în legătură cu efectele radiaţiei asupra sănătăţii lor, în ciuda asigurărilor liniştitoare primite din partea autorităţilor“, notează agenţia AFP.