Județele cu cele mai multe restricții în furnizarea apei

Data: 24 Iulie 2024

Alimentarea cu apă a populaţiei se face cu restricţii introduse de către operatorii de apă, în anumite intervale orare, în 449 de localităţi, reprezentând 15% din unitățile administrativ-teritoriale de la nivel naţional. Cele mai multe se află în județele Botoșani, Iași și Alba. Alte 251 de comunități, neconectate la sistemul de apă și canalizare, au rămas fără apă în urma secării fântânilor.

Dintre cele 449 de localități cu apă restricționată, şase sunt oraşe, respectiv Dorohoi, Târgu Neamţ, Târgu Ocna, Roman, Paşcani şi Hârlău, parţial municipiul Iaşi, a informat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), potrivit Agerpres. Res­tric­țiile sunt numeroase în jude­țele Botoşani (140 de localităţi afectate), Iaşi (77), Alba (62), urmate de Gorj (35), Vrancea (21), Bacău (19), Neamţ (17), Galaţi (16), Hunedoara (12), Vaslui (10), Olt şi Argeş (câte opt).

În privința celor 251 de localităţi în care fântânile au secat din cauza secetei, cele mai multe sunt în judeţele Botoşani (144 de localităţi, din care parţial şi Dorohoi), Vaslui (61), Neamţ (12), Iaşi (7) şi Suceava (9).

Potrivit ANAR, este menţinut un volum de circa 3,46 miliarde metri cubi care asigură necesarul de apă brută din sursa de suprafaţă pentru beneficiarii în regim centralizat. Specialiştii de la „Apele Române” estimează că, la sfârşitul lui iulie, în cele 40 de principale lacuri de acumulare cu rol important în furnizarea de apă pentru populaţie şi industrie şi producţia de energie pentru Sistemul Energetic Naţional, coeficientul de umplere va fi de aproximativ 77%, în scădere față de 79,77% în prezent. 

Din cauza secetei, a crescut de la 12, săptămâna trecută, la 57 numărul sectoarelor de râuri care se situează sub debitele medii ale lunii, mai arată instituția, iar acumulările Pârcovaci, Hălceni (jud. Iaşi), Cal Alb (jud. Botoşani) şi Mănjeşti (jud. Vaslui) se găsesc în treapta a treia de restricţii pentru populaţie, industrie, irigaţii şi piscicultură.

Ca măsură suplimentară pentru asigurarea apei destinate consumului din aval, din acumularea Siriu, aflată în administrarea Apele Române Buzău-Ialomiţa, se evacuează un debit suplimentar zilnic mediu de 5,3 mc/s, mai mare decât debitul afluent (care intră în lac) de 1,9 mc/s. În plus, ca urmare a solicitării părţii române către Republica Moldova, grupul operativ de la acumularea Stânca-Costeşti a majorat debitul evacuat din acumulare de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de şapte zile. 

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei”, menţionează ANAR, care recomandă, acolo unde este posibil, stocarea şi recircularea apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în industrie și agricultură. (C. Z.)