Jurământul absolvenților teologi
După absolvirea studiilor teologice de licență și de master, absolvenții din mai multe centre universitare au depus jurământul de fidelitate și credință față de Biserica Ortodoxă. Cu această ocazie, tinerii teologi au fost felicitați de către ierarhi, profesori și de către cei apropiați.
Absolvenții licențiați ai promoției 2014-2018 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au depus vineri, 6 iulie, jurământul de fidelitate și credință față de Biserica Ortodoxă.
Ceremonia a avut loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu, după Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr și prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.
La Sfânta Liturghie au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, cadre didactice de la facultatea sibiană, absolvenții licențiați, părinții și rudele acestora. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților teologi.
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un parastas pentru profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu trecuți la Domnul și pentru unul dintre colegii promoției menționate trecut în veșnicie în anii de studenție.
În cuvântul de felicitare și de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe cei 62 de absolvenți licențiați să conștientizeze legământul făcut la acest final de studii teologice, prin depunerea jurământului și să slujească toată viața Biserica lui Hristos.
„Dacă ați absolvit Facultatea de Teologie și ați devenit teologi, adică oameni care Îl cunosc și Îl mărturisesc pe Dumnezeu, atunci trebuie să treceți prin examenul de conștiință și să vă pregătiți pentru o viață duhovnicească serioasă, nu pentru un ascetism forțat, ci de drag. Dacă ați citit teologie, veți face minuni, adică veți fi bucuroși, împăcați și veți trece ușor prin toate încercările vieții și veți avea o familie binecuvântată de Dumnezeu. În Teologie, cei care s-au identificat cu acestea au sporit până în momentul acesta și au devenit acum posesorii unei bogății pe care nimeni nu le-o poate lua. Ați primit o bogăție sufletească în mintea și în inima voastră. Ați luat cunoștințe ample și sunteți legați de teologie toată viața”, a spus ierarhul.
Decanul Facultății de Teologie din Sibiu, părintele Nicolae Chifăr i-a felicitat pe absolvenți pentru eforturile depuse în toți acești patru ani în a se forma intelectual și duhovnicește.
„V-ați angajat înaintea lui Dumnezeu să păstrați și să apărați credința și bunul nume al instituției pe care ați absolvit-o. Vă dorim să fiți sănătoși, vă dorim să fiți credincioși, vă dorim să vă binecuvânteze Dumnezeu cu harurile Sale cele bogate și să identificați darurile pe care Dumnezeu vi le-a dat și să le înmulțiți așa cum Dumnezeu dorește de la noi toți. Mulțumim părinților care v-au născut, v-au crescut și v-au îndemnat să urmați școala de teologie, v-au încredințat profesorilor de la Teologie și astăzi se bucură împreună de acest sfârșit de an universitar”, a subliniat părintele decan.
Premiul de excelență „Aurel Jivi” și premiul pentru rezultate remarcabile la disciplina Istoria Bisericească Universală a fost acordat în acest an absolventului Vlad Daniel Fișcă.
După depunerea jurământului, absolvenții au fost declarați licențiați în Teologie.
Jurământul de credință al tinerilor teologi clujeni
Miercuri, 4 iulie, absolvenții promoției Anului Centenar 2018 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, au depus jurământul de credință în cadrul slujbei de Te Deum, oficiată de arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, duhovnicul facultății. Momentul solemn a avut loc în Paraclisul Facultății, din incinta Campusului Universitar „Nicolae Ivan”.
La ceremonie a participat Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – președintele senatului Universității „Babeș-Bolyai”, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu – decanul facultății și cadrele didactice ale instituției de învățământ.
La final, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură, în cadrul căruia a vorbit despre pilda talanților, apoi pr. prof. dr. Vasile Stanciu i-a declarat pe tineri absolvenți ai studiilor de licență și de master.
Jurământul de credință la Oradea
Absolvenţii promoției 2014-2018 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, au susţinut marţi, 3 iulie, proba orală la disciplinele fundamentale şi disciplinele de specialitate, aceasta constând în evaluarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul celor patru ani de studii.
A doua probă a examenului s-a desfăşurat miercuri, 4 iulie, şi a constat în susţinerea şi prezentarea lucrărilor de licenţă şi de disertaţie, unde s-au prezentat 23 de studenţi de la specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală şi 24 de teologi de la studiile universitare de masterat.
Conform tradiţiei Bisericii, după prezentarea lucrărilor, absolvenţii s-au îndreptat spre paraclisul universitar cu hramul „Sfântul Teodor Studitul” al facultății, unde, în prezența Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a urmat ceremonia religioasă de depunere a jurământului de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica străbună.
La finalul ceremoniei, ierarhul a adresat câteva îndemnuri absolvenţilor: „Încheiați un ciclu de studii și urmează să vă îndreptați pe căile pe care Dumnezeu vi le-a deschis fiecăruia dintre dumneavoastră. Unii sunteți deja în câmpul misionar, alții veți deveni misionari ai Bisericii și va trebui să mărturisiți credința ortodoxă într-o lume tot mai secularizată. Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Mielul lui Dumnezeu, Cel Care ridică păcatul lumii, este Cel Care le-a spus ucenicilor Săi: «Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe niște oi în mijlocul lupilor. Fiți dar înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii» (Matei 10, 16). El este Mielul, Jertfa prin excelență, Cel Care S-a sacrificat pentru noi, pentru ca noi să primim iertarea păcatelor și să moștenim viața veșnică. Toți cei care Îi urmăm lui Hristos suntem chemați la jertfă, la o viață de sacrificii, iar voi, dragi absolvenți, va trebui să jertfiți mult din preocupările voastre, pentru a putea să aduceți rod bogat. Să vă comportați așa cum Mântuitorul Hristos așteaptă de la voi, deoarece lumea din care facem parte este o lume înstrăinată de Dumnezeu, o lume secularizată, în care credința își face loc cu tot mai mare dificultate. Să fiți înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii. Să dobândiți dreapta socoteală și măsură în orice lucru, pentru a ajunge la echilibru. Să vă rugați ca Dumnezeu să vă apere de ispite, ferindu-vă de tovărășiile rele. Să aveți parte de multe bucurii și împliniri și să ajungeți preoți buni, cu multă râvnă pentru Casa lui Dumnezeu. Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă ajute în toate zilele vieții voastre!”.
Pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, a mulțumit ierarhului pentru prezența la eveniment și pentru purtarea de grijă. De asemenea, acesta a spus că este „încredinţat de faptul că, ajutaţi de entuziasmul tinereţii, curaj şi jertfelnicie, absolvenții vor reuşi să se ridice la înălţimea chemării lor, devenind fideli apărători ai învăţăturii Domnului Hristos şi mărturisitori ai Bisericii Sale”.
Momentul festiv s-a încheiat cu declararea absolvenţilor ca licenţiaţi în teologie, respectiv absolvenţi de studii universitare de masterat, cu diplomă de absolvire.