Laborator robotizat de analize medicale la Oradea

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 02 Feb 2018

Spitalul Clinic Judeţean de ­Urgenţă (SCJU) din Oradea ar ­putea fi dotat cu o linie automatizată pentru laboratorul de ­analize medicale, cu un sistem de transport rapid al probelor ­între secţii şi laborator (acestea putând ajunge în câteva secunde la ­destinaţie) şi se va implementa o soluţie informatică de informare a populaţiei privind analizele medicale pe care le pot face. Sistemul va permite, de asemenea, stocarea de informaţii cu ­rezultatele analizelor pacienţilor.

Proiectul SCJU va fi realizat cu o finanțare europeană, în acest sens fiind deja depusă documentația în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, axa 4 - Sănătate şi are parteneri Spitalul „Grof Tisza Istvan” din Berettyoujfalu şi municipiul Hajduboszormeny din Ungaria. Valoarea ­totală a proiectului este de trei milioane de euro, bugetul rezervat unităţii medicale din Oradea fiind de două milioane de euro. ­Cofinanţarea Spitalului Judeţean ­este de 40.000 de euro (2%).

Laboratorul va funcţiona la ­Spitalul Judeţean, dar va putea deservi toate unităţile medicale de stat din municipiul reşedinţă de judeţ.