Lacul Ursu din Sovata, redeschis pentru vizitatori

Data: 29 Iunie 2021

Lacul Ursu din staţiunea balneoclimaterică Sovata, cel mai mare lac helioterm din lume şi cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, şi-a deschis porţile săptămâna trecută, după ce temperatura apei a atins 39 de grade Celsius la o adâncime de 1,5 metri.

„Din 25 iunie, s-a deschis Ştrandul Lacul Ursu pentru sezonul de vară 2021. (...) Apa are o temperatură de 28°C la suprafaţă şi 39°C la o adâncime de 1,5 metri”, informează visitsovata.ro, citat de Agerpres.

Primul lac sărat deschis la Sovata în acest sezon estival a fost Aluniş, care primeşte turişti din data de 11 iunie, zilnic, între orele 9:00 şi 17:00.

Lacul Ursu s-a format în urmă cu 146 de ani, fiind singurul căruia i se cunosc cu exactitate anul, ziua și ora formării, pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras: 27 mai 1875, ora 11:00. Potrivit istoricului, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la apariția lacului. A fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai adânc lac helioterm din lume, având o adâncime de 18 metri şi o suprafaţă desfăşurată de 4.200 de metri pătrați.

De asemenea, este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, și singurul lac natural din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Lacul Ursu este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata - Aluniş, Roşu, Verde, Negru şi Mierlei. Baza de tratament de pe malul Lacului Ursu datează din 1928, fiind urmată de baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933. (C. Z.)