Lansare de carte a Angelei Olariu la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea

Data: 13 Noiembrie 2017

La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, Angela Olariu, unul dintre cei mai importanți etnografi și cercetători în domeniul etnografiei românești, a lansat cea de a de-a 19-a cartea a sa, cu titlul „De la lume adunate și-napoi la lume date”. La invitația Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO) și în prezența Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, etnograf dr. Angela Olariu a venit la Oradea să își lanseze cea mai recentă carte a sa care cuprinde prezentarea colecției personale de obiecte de patrimoniu etnografic. Autoarea a creat o atmosferă de poveste, iar cei prezenți au fost introduși într-o lume a tradițiilor, a poveștilor de viață.

După cuvântul de bun venit al gazdei, prof. Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a subliniat bucuria revederii cu etnograf dr. Angela Olariu, care nu se află pentru prima dată la Oradea. PS Episcop Sofronie a vorbit despre „biblioteca amintirilor, cea în care adunăm comori de mare preț din întreaga noastră viață”.
Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, a prezentat volumul Angelei Olariu, vorbind despre importanța moștenirii culturale și etnografice pe care înaintașii au lăsat-o. De asemenea pr. Dorel Octavian Rus a subliniat „bogata și rodnica activitate pe care a desfășurat-o de-a lungul timpului pentru promovarea și conservarea etosului românesc și a zestrei etnografice a neamului nostru străbun” a invitatei.

Doi tineri artiști bihoreni, Alexandru Carțiș și Bianca Popa, au susținut un recital din repertoriul național românesc, cu lied-uri pe versuri eminesciene și selecții de doine și melodii populare.
Angela Paveliuc-Olariu s-a născut în Basarabia, în familia unui preot care a fost nevoită să se mute într-un sat din Bucovina. A devenit doctor în etnologie în 1977. A fost director la Muzeul Etnografic Câmpulung Moldovenesc (1964-1968), la Muzeul Judeţean Botoşani (1968-1978), la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi (1978-1995), referent ştiinţific la Centrul de Conservare şi Valorificare a Creaţiei Populare Tradiţionale Botoşani (2001-2006). A predat cursuri de Istorie și civilizație românească la Universitatea din Washington, Seattle  și la Chicago (SUA), Quebec (Canada), New Mexico și Monterrey (Mexic) și a organizat expoziții etnografice, fiind un ambasador al culturii românești peste ocean. A participat la jurizarea a numeroase festivaluri de cântece şi dansuri populare, a realizat filmele etnografice „Simbolistica motivelor ornamentale de pe ouăle încondeiate din Moldova” (1993), „Sărbătoarea Crăciunului – semnificaţia bradului” (1994), „Zestrea românilor din zona etnografică Botoşani” (2005-5006), a organizat târguri ale meşterilor populari la Târgu Neamţ, Botoşani, Iaşi, a susţinut o rubrică permanentă la Radio Iaşi şi Radio Trinitas, și colaborări cu Radio România, cu televiziuni locale din Iaşi, Botoşani şi Bucureşti. (Alexandru Carțiș)