Lansare de carte la Târnăveni

Data: 29 Noiembrie 2018

În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Târnăveni I, a avut loc duminică, 25 noiembrie, lansarea cărții cu titlul „Gheorghe Oprean, o viață închinată unirii românilor și înălțării Bisericii Ortodoxe”, de scriitorul târnăvean Răzvan Ducan. Volumul este o reeditare adăugită și îngrijită a aceleiași cărți, apărută în anul 1999. Prin intermediul lucrării lansate, autorul și-a propus să evidențieze personalitatea și lucrarea misionar-patriotică a vrednicului de pomenire protopop Gheorghe Oprean, pe care l-a descris astfel: „Sfinția sa a fost tot timpul conștient de spusele, de la 1848, ale lui Bărnuțiu, adică «țineți cu poporul să nu rătăciți» și a militat consecvent în acest sens în spiritul dorinței de veacuri, de unire a tuturor românilor și de păstrare a credinței stră­moșești. Idealul refacerii unității teritoriale înfăptuite de Mihai Viteazul la anul 1600 și, mai târziu, a păstrării ei, i-a fost perna pe care și-a pus capul în fiecare seară cu nădejde și s-a trezit în fiecare dimineață cu o dorință și o nădejde mai mare de înfăptuire, iar spiritul de dreptate, întru credința strămoșească, i-a fost plapuma cu care s-a acoperit, motivându-și astfel lupta și faptele. [...] De aceea, pe parcursul întregii sale vieți a militat în aceste direcții cu o tenacitate și cu o fervoare rar întâlnită, fiind, fie la Viena, fie la Alba Iulia, la Târnăveni, sau pe salba de sate de pe Târnavă”.

Evenimentul a început cu slujba parastasului pentru părintele Gheorghe Oprean și pentru soția sa, Victoria, apoi, protopopul Sergiu-Mihail Dumitru, gazda evenimentului, a subliniat impor­tanța reeditării acestei cărți în Anul Centenar al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În continuare, a luat cuvântul Nicolae Băciuț, directorul Direcției Ju­dețene pentru Cultură Mureș care a prezentat proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri, intitulat „100 de cărți pentru Marea Unire – 1918-2018”, finanțat de Aso­ciația „Nicolae Băciuț” pentru descoperirea și promovarea valorilor cultural-artistice și profesionale și de către Consiliul Județean Mureș.

„Reconstituirea biografiei părintelui protopop Gheorghe Oprean e o restituire necesară nu numai prin dimensiunea și valoarea acesteia, ci și prin forța sa pilduitoare. E încă o de­monstrație a faptului că cine își respectă înaintașii se respectă pe sine și are viitor. Într-un viitor cu foarte multe incertitudini, o certitudine (cum este apariția acestei cărți) e faptul că nu putem fi scoși din istorie, dincolo de orice calcule, strategii și interese”, conform protopopului Sergiu-Mihail Dumitru. La final, Răzvan Ducan a adresat mulțu­miri celor care l-au sprijinit în demersul de a evidenţia, prin cartea lansată, una dintre per­sonalitățile ecleziastice marcante a Târnăveniului, protopopul Gheorghe Oprean, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.