Lansare de carte şi concert internaţional de muzică psaltică în aula BCU Iaşi

Data: 30 Iunie 2016

Duminică, 3 iulie 2016, de la ora 18:00, în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi, Editura Doxologia va lansa cartea „Influenţe Art Nouveau în arta decorativă eclesială – Mănăstirea «Sfinţii Trei Ierarhi» din Iaşi” de ieromonahul Mihail Gheaţău. În cadrul acestui eveniment, invitaţii vor putea asista şi la un concert internaţional de muzică psaltică, susţinut în cadrul Festivalului-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” - ediţia a IV-a.

Editura Doxologia, în parteneriat cu Aso­ci­a­ţia Iubire şi În­cre­dere, a pregătit un eveniment special pentru a marca lansarea pe piaţă a unui volum special, „Influenţe Art Nouveau în arta decorativă eclesială – Mănăstirea «Sfinţii Trei Ierarhi» din Iaşi” de ie­romonahul Mihail Gheaţău. Lu­crarea încearcă să prezinte, mai ­ales prin intermediul ima­gi­nilor, o parte mai puţin vizi­bilă şi încă necercetată a patrimoniului Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. Albumul pune în lumină valoarea artistică a obiectelor de cult tezaurizate aici, inedite piese de mobilier de strană şi odoare bisericeşti, care nu au avut aceeaşi vizibilitate şi nici acelaşi impact mediatic de care, pe bună dreptate, s-a bucurat broderia în piatră care acoperă integral suprafaţa exterioară a bisericii.

Ieromonahul Mihail Ghea­ţău este licenţiat al Univer­si­tăţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi. În anul 1995 este în­chinoviat la Schitul Sihla al Mă­năstirii Sihăstria din jude­ţul Neamţ. Transferat la Mă­năs­tirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din laşi, este tuns în monahism în anul 1998. Este hirotonit ierodiacon în anul 1999, iar în anul 2000, ieromonah.

Publicul prezent la evenimentul de pe 3 iulie se va putea bucura şi de un concert inter­na­ţional de muzică psaltică, susţinut în cadrul Festivalului -Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musi­ces­cu” - ediţia a IV-a. Vor con­cer­ta: Protopsaltul Antonios Ae­to­poulos din Grecia, membru al Corului Grecesc de Muzică Bizantină „Lycourgos Angelo­pou­los”; Corul psaltic „Chivo­tul” al Catedralei Mitropoli­tane din Iaşi, dirijor arhid. Ci­prian Rusu; Corul Vlaho-Bi­zan­tin al Arhiepiscopiei Buză­u­lui şi Vrancei, dirijor arhid. prof. Constantin Stoica; Corul „Basileus” al Seminarului Teo­lo­gic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iaşi, dirijor diac. prof. Mihai Ursache; formaţia de muzică psaltică a Semi­na­rului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, dirijor Ce­zar Murariu; Matei Doroşincă, elev al Colegiului Naţional de Ar­te „Octav Băncilă” Iaşi.

Intrarea este liberă.