Lansare de carte şi întâlnirea tinerilor cu scriitorul Mihai Neamțu, la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 13 Octombrie 2018

Scriitorul Mihai Neamțu a fost prezent pentru a treia oară în Sibiu, la invitația Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS) pentru a lansa una dintre cărțile sale și pentru a susține o prelegere. Evenimentul a avut loc în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Aula Magna a uni­versității sibiene s-a umplut la evenimentul lansării cărții „Povara libertății”. La începutul evenimentului, tineri de la Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu au oferit un recital de muzică și poezie, iar doi invitați au interpretat mai multe piese populare la nai și acordeon.

În prelegerea sa, Mihai Neamțu a vorbit despre ideologiile care au marcat istoria modernă a Europei, în special cele extremiste, cum sunt fascismul și comunismul, și despre calea de mijloc ce poate fi descoperită în Iisus Hristos.

„E greu de crezut că filosofii produc istorie, dar lucrul acesta s-a întâmplat pentru 70 de ani în Rusia sovietică, pentru alți 80 de ani în China maoistă și pentru 50 de ani aici, în teritoriul nostru atât de drag. (…) Noi ne-am cunoscut în istoria mai degrabă sumbră a comunismului dinastic, târziu, cu Nicolae Ceaușescu care era dictator pe viață, noi ne-am născut într-o lume în care asemenea poezii nu puteau fi ascultate, noi am ascultat poveștile și mai ales poeziile de dragoste cu urechea lipită de radio, mai ales postul de radio «Europa liberă», care era singurul post finanțat de americani și am avut șansa să devenim liberi în 1989 și am putut să citim și mai multe cărți de filosofie și am înțeles că, pe lângă această componentă colectivistă, care pune accentul pe dimensiunea exterioară a omului, pe ceea ce ai, nu pe ceea ce ești, privirea asta marxistă, este compensată uneori în Occident de o altă gândire, nu colectivistă, ci individualistă”, a spus Mihai Neamțu.

Invitatul a vorbit, apoi, despre destinul lui Nicolae Steinhardt, eroul cărții sale: „Nicu Steinhardt știe că cele două extreme trebuie evitate, atât comunismul, cât și nazismul sunt niște opțiuni oribile și acceptă să facă o muncă pe care puțini dintre noi am face-o, munca aceea de jos, în anii ’40 el pur și simplu mătură străzile Bucu­reștiului, sub regimul antonescian, pentru că este evreu și o face cu umilință, o face cu smerenie, curățând zăpada pe timp de iarnă, doar pentru că el este evreu (…) Nicolae Steinhardt a ales să fie un tânăr celibatar, un tânăr scriitor, a ales să fie el însuși și să nu se lepede de identitatea lui etnică, să fie evreu și a ales să fie pe cărare, pe cale, împreună cu alți prieteni care l-au îndrumat să citească marea literatură patristică și filosofică a Ortodoxiei răsăritene”. În ultima parte a evenimentului, tinerii prezenți au avut posibilitatea să-i adreseze întrebări invitatului, să achi­ziționeze cărți scrise de Mihai Neamţu și să primească autografe.