Lansarea Atlasului vechilor localități din județul Sibiu
La Biblioteca Județeană „ASTRA” din Sibiu a avut loc vineri, 24 martie, lansarea lucrării „Transilvania. Izvoare de Geografie istorică. Județul Sibiu”, apărută la Editura „Suvenir”. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a felicitat colectivul editorial pentru munca din ultimii cinci ani depusă la elaborarea acestei lucrări valoroase.
Volumul este rodul colaborării editoriale a mai multor istorici și instituții, între care amintim Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României și Forumul Democrat al Germanilor din România. Editorii volumului sunt Dan Nanu, Nicolae Pepene și Bogdan-Florin Popovici, iar lucrarea are la bază documente vechi precum hărțile localităților din județul Sibiu de acum 250 de ani, extrase din harta militară iosefină a Transilvaniei de la 1775.
La evenimentul lansării atlasului a fost prezent și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a felicitat colectivul editorial pentru munca din ultimii cinci ani depusă la elaborarea acestei lucrări valoroase.
„Ne aflăm în ajunul sărbătorii Bunei Vestiri și consider că apariția acestui volum este vestea bună primită acum, pe care ne-o însușim și ne-o asumăm cu toată responsabilitatea. Este o geografie istorică, adică spațiul este fundamentat și nu ne gândim doar la prezent, ci punem temelia trecutului, ca să avem viitor. Vă mulțumim că v-ați aplecat asupra unei perioade istorice de 250 de ani bazate pe hărți, adică niște izvoare, documente unice. Aici găsim toate instituțiile culturale, spirituale și sociale. Am văzut biserici, unitățile bisericești care au fost într-o colaborare frățească în ciuda atâtor probleme istorice pe care le-au suportat unii sau alții. Nu trebuie să uităm istoria, nu trebuie să judecăm sau să condamnăm pe cineva, ci judecăm în perspectiva istoriei”, a spus ierarhul.
În cadrul evenimentului au transmis mesaje și editorii atlasului, precum și alți oaspeți din cadrul instituțiilor sibiene și din cadrul confesiunilor creștine reprezentate la manifestare. Un grup de teologi a interpretat în cadrul evenimentului câteva pricesne specifice Postului Mare.