Lansarea Calendarului Renașterea 2020, la 80 de ani de la punerea în aplicare a Dictatului de la Viena

Un articol de: Darius Echim - 29 Feb 2020

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat, în 20 februarie, evenimentul „Biserica Ortodoxă din Transilvania, în furtuna anilor 1940-1944”, la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a numeroși clujeni, tineri, teologi și oameni de cultură. 

Cu acest prilej, a fost prezentat și lansat numărul trei al anuarului „Calendarul Renașterea 2020”, dedicat evenimentelor dramatice care au avut loc în urma Dictatului de la Viena, de la a cărui punere în aplicare se împlinesc 80 de ani. În volum se mai găsesc articole dedicate Anului omagial al satului românesc, Centenarului învățămân­tului superior românesc la Cluj și împlinirii a 100 de ani de la în­ființarea Consistoriului ortodox la Cluj. Volumul a apărut la Editura Renașterea, fiind îngrijit de pr. Iustin Tira, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Clujului.

Au luat cuvântul Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Andrei, pr. Iustin Tira, vicar eparhial, și istoricii clujeni prof. dr. Marcela Sălăgean, conf. dr. Ioan Cârja și dr. Andreea Dăncilă-Ineoan. Elevul Eduard Mihai Tudurache, de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, a susținut un recital la pian. Evenimentul a fost moderat și prezentat de pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.