Lansarea cărții „Fiule m’am vrut să-ți fiu candelă de ceas târziu…!” ediție bilingvă, scrisă de arhim. Dumitru Cobzaru

Un articol de: Darius Echim - 22 Octombrie 2018

La Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul Catedralei Mitropolitane, a avut loc sâmbătă, 20 octombrie, lansarea cărții „Fiule m’am vrut să-ți fiu candelă de ceas târziu…!” – ediție bilingvă Română-Franceză, Română-Spaniolă, scrisă de arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a ținut un cuvânt de învățătură și l-a felicitat pe autorul cărții. În cadrul lansării au luat cuvântul prof. Oana Richebon, interpret-traducător din Franța, lect. univ. dr. Diana Moțoc, traducătoare și profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și autorul cărții, arhim. Dumitru Cobzaru, care a adresat mulțumiri tuturor pentru sprijinul acordat în realizarea acestui volum bilingv. În încheierea evenimentului, Gînscă-Nistea Nichita, Prunean Cezara și Damian Petru, elevi ai Școlii Gimnaziale de Muzică „Augustin Bena” din Cluj-Napoca, au susținut un recital artistic. Moderatorul evenimentului a fost pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al eparhiei. La acest eveniment au fost prezenți oameni de cultură și litere, nume­roși invitați și fii duhovnicești ai arhim. Dumitru Cobzaru.

Această întâlnire a făcut parte din seria de manifestări puse sub genericul „Serile culturale ale Muzeului Mitropoliei Clujului”, organizate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
Titlul cărții „Fiule, m’am vrut să-ţi fiu candelă de ceas târziu” este un vers din poezia „Orele mamei”, a Mitropolitului Bartolomeu, care a fost un mentor al autorului.

În cuvântul înainte, părintele exarh arată că volumul se doreşte a fi „un fel de testament duhovnicesc” al său și îi mulţumeşte ucenicului Viorel Moraviţ pentru îndemnul la publicare şi susţinere. Cartea a fost lansată pentru prima dată în anul 2014, la Editura Renașterea, fiind pre­fațată de criticul literar şi eseistul Dan C. Mihăilescu. În prezent, volumul se poate găsi în format bilingv, atât în varianta română-spaniolă – lansată în anul 2017 la Madrid, cât și în varianta cea mai recentă română-franceză.