Lansarea cărții „Părintele Proclu - file de Pateric”
Pe 27 ianuarie 2018, cu prilejul împlinirii unui an de la mutarea la Domnul a părintelui Proclu, Mănăstirea Sihăstria Putnei va prezenta cartea „Părintele Proclu - file de Pateric”.
Pe 27 ianuarie 2018, cu prilejul împlinirii unui an de la mutarea la Domnul a Părintelui Proclu, Mănăstirea Sihăstria Putnei va prezenta cartea „Părintele Proclu - file de Pateric”. Este vorba despre o carte ce cuprinde mărturii sub formă de interviuri sau scrisori, în care arhimandriți, ieromonahi, preoți de mir, monahi sau monahii și mireni au dorit să ne facă părtași la bucuria întâlnirii cu sfinția sa, la sfaturile primite sau la felul minunat în care părintele i‑a ajutat să depășească anumite momente grele din viață.
„Mai mare dintre toate este dragostea”, ne învață Sfântul Apostol Pavel. Dragostea răzbate din fiecare pagină a acestei cărți. Părintele Proclu L‑a iubit mult pe Dumnezeu, dar și pe oameni. De aceea și oamenii l‑au iubit mult, l‑au cercetat și au pus la suflet ceea ce au primit de la sfinția sa. Dragostea părintelui, precum și alte virtuți și harisme ale sale ne sunt dezvăluite de cei care au răspuns cu dragoste invitației adresate în urmă cu un an de Mănăstirea Sihăstria Putnei tuturor celor ce l‑au cunoscut pe părintele Proclu. Prin mila Domnului, s‑au adunat mărturii din diferite colțuri ale țării, dar și de peste hotare. În paginile cărții veți întâlni asemănări minunate între părintele Proclu și Sfinții Siluan Athonitul, Paisie Aghioritul sau Serafim din Sarov în felul de gândire, de trăire sau de relaționare cu oamenii.
Ne onorează că acestui demers s‑a alăturat și Înaltpreasfințitul Ierótheos, Mitropolitul Nafpaktosului și Sfântului Vlasie, care ne‑a dăruit în finalul cărții un cuvânt despre viața pustnicilor, din care vă oferim un fragment: „Am primit mult folos de la pustnici, pentru că întâlneam în ei niște adevărați profesori ai pustiei, care predau la Universitatea pustiei. Nu găsești acolo teologi intelectuali, ci teologi harismatici, empirici, fără ca ei înșiși să se vadă pe sine ca teologi. Unii ca aceștia au făcut cercetări de ani de zile pe astfel de subiecte și aveau experiențe. Simțeam că mă aflu în fața flăcărilor de foc ale Cincizecimii, în fața Apostolilor lui Hristos, de aceea viața monahală este caracterizată de Părinți drept viață apostolică”.
Îi așteptăm cu drag atât pe cei care l‑au întâlnit pe părintele Proclu, cât și pe cei care doar au auzit despre sfinția sa. Nădăjduim ca, prin această carte, părintele Proclu să aibă pentru fiecare un cuvânt de mângâiere.
Programul:
Ora 9:00 - Sf. Liturghie;
Ora 10:30 - Parastasul pentru părintele Proclu;
Ora 11:00 - Lansarea cărții „Părintele Proclu - file de Pateric”;
Ora 12:00 - Agapa frățească. (sursa: http://www.sihastriaputnei.ro)